OCMW stelt begijnhof open voor iedereen

Iedereen die wil, kan binnenkort een huisje in het Turnhouts begijnhof in erfpacht krijgen. Daarvoor moet je wel een instaprecht betalen en een maandelijks bedrag. Het OCMW kwam tot die beslissing omdat het de renovatiekost niet meer kon dragen.

Van de tachtig huizen in het begijnhof staan er nu acht volledig leeg en zeven half leeg. Het OCMW verhuurde die woningen voor mensen vanaf 55 jaar, maar dat systeem kende geen succes. De huizen bleken verkommerd en niet aangepast aan noden van senioren.

Omdat het OCMW zijn geld liever besteedt aan zijn kerntaak zorg, gaat het de huizen in erfpacht geven. Dat wil zeggen dat je het huis voor maximum 99 jaar krijgt. “Je betaalt daarvoor een maandelijks bedrag. Dat bedraagt tachtig procent van de huurprijs, berekend volgens de toestand van het huis en een bijdrage voor de onderhoudskost”, vertelt Lieve Wouters van het OCMW. “Daarnaast is er een instaprecht. Daarvoor moeten de geïnteresseerden tegen elkaar opbieden.”

Uitzicht

Het onderhoud van het binnenplein blijft voor rekening van het OCMW. Ook de wegenis wordt aangepast. “We behouden de kasseien, maar de putten worden weggewerkt. De stoepen maken we breder. Het uitzicht moet behouden blijven”, vertelt OCMW-voorzitter Luc Op de Beeck. “We hopen dat de aanpassingen in 2012 klaar zijn.”

De meeste begijnhofbewoners begrijpen dat het OCMW de kosten niet meer kan dragen, maar vrezen voor hun rust. “Wij hebben niets tegen kinderen, we hebben er zelf ook, maar als er jonge gezinnen met tieners komen, kan dat de rust wel verstoren”, vertelt een bewoonster.

Reglement

Enkelingen maken zich geen zorgen. “De poort gaat dicht en weer open, dat is voor mij het belangrijkste”, vertelt Arienne. “Overal moeten mensen rekening houden met buren, waarom zouden ze dat hier niet doen?”

Ook het OCMW stelt de bewoners gerust. “Er is een gedetailleerd huishoudelijk reglement dat ons helpt om het karakter en de rust van het begijnhof intact te houden. Als iemand zich er niet aan houdt, verbreken we de erfpacht”, zegt Op de Beeck nog.

Geïnteresseerden in een begijnhofhuisje zijn welkom op de infovergadering op 15 januari om 20u in de Begijnhofkerk.

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio