1 / 2

Experiment met illegale drugsdealers mislukt

Het experiment in Charleroi om illegale drugsdealers onmiddellijk uit het land te verwijderen is voorlopig niet zo succesvol.

ssimons

De stad Antwerpen heeft voortaan iedere dag recht op twee plaatsen voor illegale drugsdealers in de gesloten centra. Burgemeester Patrick Janssens (sp.a) heeft met de Dienst Vreemdelingenzaken hierover een akkoord gesloten, zodat de illegale drugsdealers onmiddellijk uit het land kunnen worden gezet. Hiermee wordt het voorbeeld van Charleroi gevolgd. Deze stad heeft sinds augustus 2007 recht op twee plaatsen voor illegale drugsdealers in de gesloten centra per week.

Sinds 18 juni 2008 voerden de politiediensten in Charleroi 13 acties waarbij 90 illegale drugscriminelen werden opgepakt. Slechts 27 kwamen in een gesloten centrum terecht en daarvan zijn er momenteel 4 gerepatrieerd. Van de grote hoop (20 op de 27) is de identiteit nog niet vastgesteld en 4 van deze laatste groep werd alweer vrijgelaten en 1 is ontsnapt.

De illegale drugsdealers in Antwerpen en Charleroi zijn grotendeels Marokkanen of Algerijnen uit het Rifgebergte. Het is bepaald niet makkelijk om deze groep te repatriëren. Eerst moet de identiteit worden vastgesteld en dat lukt vaak niet. Maar zelfs als het wel lukt: Algerije neemt sowieso niemand terug en ook Marokko doet nog altijd moeilijk.

Meer informatie vindt u op de expertenpagina van John De Wit.