Dossier Ford Genk

1 / 3

Ford Genk schrapt 814 tijdelijke banen

Bij Ford Genk verliezen 814 van de 1.100 tijdelijke werknemers hun baan. Dat werd na een bijzondere ondernemingsraad bekendgemaakt.

ssimons

814 tijdelijke contracten, die aflopen in december, zullen niet verlengd worden. 200 tijdelijke werknemers krijgen een contract voor onbepaalde duur. Honderd anderen blijven aan als tijdelijk werknemer.

De schrapping van de banen is een rechtstreeks gevolg van de economische crisis. Zo wil de directie van Ford Genk tegen midden volgend jaar een besparingsplan klaar hebben dat de kosten met 15% of zo'n 300 miljoen euro terugdringt.

"Snijden in de kosten"

"In 2010 worden onze modellen opgefrist. Daarvoor investeren we nog eens twee maal 35 miljoen euro", aldus algemeen directeur Guy Martens. "Tegen 2012 wordt het vechten voor de nieuwe modellen. Om met gelijke wapens te kunnen strijden tegen de Fordfabrieken in Keulen en Valencia, zullen we nog meer in de kosten moeten snijden."

"Geen verrassing"

Vlaams minister van Economie Patricia Ceysens noemt het slechte nieuws geen verrassing. Zij spreekt van "de gevolgen van de ingestorte automarkt".

Volgens Vlaams minister van Werk Frank Vandenbroucke heeft de VDAB al contact opgenomen met Ford omtrent de ontslagen. De getroffen werknemers krijgen een collectieve informatiesessie. Verder zal elke werknemer een individueel begeleid worden.