Minister vernietigt uitbreiding skipiste Casablanca

Vlaams minister van Openbare Werken Hilde Crevits heft de omstreden beslissing van de provincie Antwerpen op om de skipiste Casablanca een aanzienlijke uitbreiding én exploitatie tot 2028 toe te staan. Buurtbewoners, gemeente Schoten en Red de Voorkempen winnen daarmee een veldslag, maar de oorlog is niet voorbij.

jvandermosten

De minister volgt in haar twintig pagina’s lange besluit de meeste bezwaren die tegen de uitbreiding zijn aangevoerd. Zo struikelt ze over het bovengrondse volume van het gebouw, dat zou groeien van 25.000 tot 87.000 kubieke meter.

Dat kan je bezwaarlijk nog ’renovatie’ noemen, aldus de tegenstanders. Met renovatie kan je een afwijking op de voorschriften van het gewestplan krijgen, met nieuwbouw niet.

Argumenten

Ook volgt de minister hun argumenten dat de parking dubbel zo groot zou worden, dat de bijgebouwen te groot zouden worden, dat de gevraagde milieuvergunning strijdig is met het gewestplan, en dat de gevraagde ontbossing de ’ecologische verbindingsfunctie’ van de vallei Klein Schijn zou vernielen.

En droog besluit de minister: “De inrichting is onverenigbaar met de toepasselijke ruimtelijke en stedenbouwkundige voorschriften.”

Nieuwbouw

Casablanca moet niet dicht, de vergunning in de huidige vorm loopt tot 31 december 2009, maar de nieuwbouw en de uitbreiding tot een piste van 175 meter kan uitbater Ricky Mollin voorlopig vergeten.

Toch houdt de minister de deur op een kier, want ze vermeldt in haar besluit dat er voor het gebied een Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan (PRUP) in opmaak is. Dat is momenteel nog in voorontwerpfase, maar zou volgens de eerste gegevens volledige nieuwbouw toelaten.

Gelukkig

Ricky Mollin is dan ook niet verslagen. “Het is gelukkig geen milieutechnisch maar een stedenbouwkundig probleem. De minister wou geen beslissing nemen die later door het PRUP zou achterhaald worden. Wij gaan nu aanpassingen doorvoeren aan de plannen voor gebouw en parking, en die nog deze maand opnieuw indienen bij de provincie.”Meer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

GVA Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio