1 / 2

Slechts 1 op 3 ervaren chauffeurs slaagt in rijexamen

37 Procent van de ervaren autobestuurders slaagt voor het officieel theoretisch rijexamen. Dat meldt het Radio 1-programma Peeters & Pichal, dat de test organiseerde in identiek dezelfde omstandigheden als het officiële examen. Ter vergelijking: bij de 'echte' testen slaagt meer dan de helft in de eerste proef.

wverhaert

Het programma liet 24 ervaren chauffeurs het theoretische rijexamen afleggen met een vaste examinator en de officiële vragenpakketten. De deelnemers moesten minstens 10 jaar een rijbewijs hebben en wisten vooraf niet wat hen te wachten stond.

Negen deelnemers slaagden in de test. Beduidend meer mannen dan vrouwen slaagden. En de dertigers deden het opmerkelijk beter dan veertigers en vijftigplussers.

Te gecompliceerd

In een reactie zei Staatssecretaris van Mobiliteit Etienne Schouppe niet verrast te zijn door het lage slaagpercentage van ervaren bestuurders. "De wegcode is te gecompliceerd en daar weegt jarenlange rijervaring niet tegen op. Bovendien zijn er vele bepalingen toegevoegd aan de wegcode die ervaren bestuurders te weinig kennen", stelt Schouppe.

In de aanloop naar het nieuwe rijbewijs van 2010 wordt momenteel het idee geopperd om het rijbewijs in de tijd te beperken. Bestuurders moeten dan hun verkeerskennis opfrissen, anders is hun rijbewijs ongeldig.