We blijven massaal thuis tijdens eindejaarsfeesten

Steeds meer Vlamingen feesten eind december in huiselijke sfeer en doen beroep op traiteurs. Dat blijkt uit een bevraging van Ho.Re.Ca Vlaanderen naar het reservatiegedrag van potentiële klanten.

wverhaert

Meer dan de helft van de traiteurs en restaurants die afhaalmenu’s aanbieden (60 procent) heeft nu al meer bestellingen voor kerstavond en Kerstmis dan vorig jaar. Voor oudejaarsavond en Nieuwjaar stijgt dat aantal zelfs tot 75 procent.

Volgens Luc De Bauw, secretaris-generaal van Ho.Re.Ca Vlaanderen, heeft die trend te maken met cocooning, alcoholcontroles en het rookverbod. "Enerzijds kiezen Vlamingen er vaker voor om de feestdagen in huiselijke sfeer door te brengen. Ook de alcoholcontroles en het rookverbod zitten er ongetwijfeld voor iets tussen."

Gesloten

De Bauw merkt ook op dat steeds meer zaken tijdens de eindejaarsperiode gesloten blijven. Op kerstavond en Nieuwjaar is dat het geval bij meer dan 7 op de 10 zaken. "Extra personeel is in die periode moeilijk te vinden. Ondernemers wensen bovendien dat hun vaste medewerkers Kerst of Nieuwjaar in familieverband kunnen vieren.”

NIET TE MISSEN