Onze Lieve Vrouwkerk Edegem wordt basiliek

De figuurlijke kogel is nu letterlijk door de Onze-Lieve-Vrouw-van-Lourdeskerk. In de volksmond wordt de koepelkerk aan de Hovestraat al lang de basiliek genoemd. Gisteren kwam er vanuit Rome witte rook richting Edegem gewaaid. Voortaan mag met recht gesproken worden van Dé Basiliek.

bsouffreau

“Een mooier orgelpunt voor de viering van het 75-jarig bestaan van onze kerk had ik niet kunnen dromen”, zegt een bijzonder tevreden pastoor André Goossens. “In het bisdom Antwerpen mag enkel de kerk van het Heilig Hart in Berchem zich ook basiliek noemen. Niet dat dat zo belangrijk is, maar het doet me zeker iets.”

De roep naar erkenning als basiliek klinkt al vele jaren in Edegem. “Aan het begin van dit jubeljaar heb ik de knoop dan maar doorgehakt en een officiële aanvraag ingediend via onze bisschop. Eenvoudig is die procedure niet, maar met de steun van de bisschoppenconferentie is het toch gelukt. Nog niet zo lang geleden kreeg ik eerder negatieve signalen, dit is echt een opluchting en een bekroning van het werk van heel het parochieteam en het gemeentebestuur.”

Zonnetent en bel

Behalve de verdere restauratie van de basiliek, die al gepland was voor 2009, zullen enkele symbolen verwijzen naar de pas verworven status van de koepelkerk. “We krijgen een soort zonnetent, in de vorm van een halfgesloten paraplu. Verder komt er natuurlijk een diploma en een rinkelbel, eigen aan een basiliek."

"De bel komt waarschijnlijk op de communiebank te staan. Voor de zonnetent gaan we een geschikte plaats zoeken. Uiteraard gaan we ook vieren. Een datum is er nog niet, maar we kunnen er best niet te lang mee wachten. Dit jaar vieren we voor het eerst Kerstmis in een echte basiliek!” jubelt de pastoor.

Meer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

GVA Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio