1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Ziekte Thaise koning stemt bevolking nog somberder

Tijdens zijn 60-jarige regeerperiode liet de Thaise koning Bhumibol nog geen enkele keer verstek gaan bij zijn verjaardagstoespraak. In tijden van crisis wendden de Thai zich tot hun koning, maar die gaf gisteren geen toespraak.

wverhaert

Koning Bhumibol Adulyadej wordt door het volk gezien als een wijs, alwetend vaderfiguur. Gisteren, aan de vooravond van zijn 81ste verjaardag op 5 december, hulde de koning zich echter in stilzwijgen. De Thai reageerden geschokt op het bericht dat de koning dit jaar geen toespraak zou houden door een keelontsteking. Het nieuws dwingt het volk ook om te wennen aan het idee dat de 81-jarige Bhumibol niet het eeuwige leven heeft.

Chaos

Veel Thai keken uit naar de toespraak van de koning. In het land heerst al maanden een politieke crisis, die in de laatste weken steeds heviger werd. Thailand verkeert op de rand van chaos. Bhumibols onverwachte stilzwijgen, voor het eerst in zestig jaar, versterkt de sombere gevoelens van de Thai.

“Ik maak me grote zorgen, want dit is nog niet eerder gebeurd”, zegt Maneerat Chuenchailek, manager bij een elektronicabedrijf. “Ongeacht de omstandigheden kwam de koning elk jaar met een speech vol adviezen over normen en waarden. Een speech die op dat moment paste bij de situatie in het land. De Thai kijken altijd uit naar die toespraak.”

Tranen

In de noordelijke stad Chiang Mai barstten sommige Thai in tranen uit nadat ze het nieuws over de koning hoorden. “We zaten te wachten de toespraak van de koning. Mensen waren in shock toen ze hoorden die niet doorging”, zegt Kingkan Kaewfun, secretaresse bij een ict-bedrijf.

“Het nieuws kwam des te harder aan omdat het land momenteel zoveel problemen heeft”, zegt ze. “We hadden gehoopt dat de toespraak van de koning de spanning zou verminderen.”

Bron: IPS

MEER OVER Thailand