Zijn meetpunten voor fijnstof noodzakelijk?

Volgens Deurnes districtraadslid en geneesheer Dirk Van Duppen (PVDA+) moeten er in Antwerpen meer meetpunten komen voor fijnstof. De voorziene maatregelen zijn niet voldoende. Uit recent Leuvens onderzoek is trouwens gebleken dat jaarlijks gemiddeld 630 mensen in Vlaanderen sterven ten gevolge van een stijgend fijnstofgehalte, al is dit niet noodzakelijk te wijten aan het toenemende verkeer.

jvandermosten

De Deurnese districtsraad zou al begin 2007 aan het Antwerpse stadsbestuur hebben gevraagd voor een meetpunt aan het Sportpaleis. Daar komen de E313, de Ring en de Singel samen in de buurt van Deurnese en Merksemse woonwijken. Volgens Van Duppen zal de concentratie aan fijnstof bovendien gevoelig stijgen met de komst van de Oosterweelverbinding.

Leuvens onderzoek

In Vlaanderen sterven jaarlijks gemiddeld 630 mensen vroegtijdig als gevolg van de acute stijging van het gehalte fijnstof in de lucht. Dat blijkt uit een onderzoek dat pneumoloog Tim Nawrot aan de Katholieke Universiteit Leuven deed naar de associatie tussen fijne stofdeeltjes en de cardiovasculaire en respiratoire sterfte. Uit Nawrots research blijkt bovendien dat bij eenzelfde stijging van stofdeeltjes tijdens de zomer meer mensen sterven dan tijdens de winter.

Lokale bronnen

De samenstelling en toxiciteit van de fijne stofdeeltjes is onder meer afhankelijk van lokale bronnen. In de buurt van zinksmelters bijvoorbeeld bevatte het fijnstof in het verleden hoge hoeveelheden cadmium. Dat heeft zich nu opgestapeld in de bodem. Volgens Nawrot is er een relatie tussen wonen in een met cadmium verontreinigd gebied en toename van de longkankersterfte.

www.gva.be/oosterweel

werfwijzer

Leer alles over de werken aan
Oosterweel

Meer over Oosterweel en overkapping Ring