"Rusland spioneert in ons land opnieuw als vanouds"

De Russische inlichtingendiensten spioneren opnieuw zo veel als tijdens de Koude Oorlog. Dat beweert de chef van de Belgische Staatsveiligheid, Alain Winants, vrijdag in 'Mo'.

kscherpenberg

"De activiteit van de Russische diensten in het buitenland is exponentieel toegenomen", klinkt het. "Rusland geeft blijk van agressiviteit en zelfbewustheid. De aanwezigheid van de Navo, Shape en de Europese Commissie maakt van Brussel een ideaal werkterrein".

Marokko

In hetzelfde interview verklaarde Winants dat de drie Marokkaanse geheime agenten, die niet wouden terugkeren naar hun vaderland, nu toch waarschijnlijk uit België vertrokken zijn.

"Officieel zijn we daarover weliswaar nog niet in kennis gesteld. Maar officieus weten we dat er toch al één vertrokken zou zijn. Een tweede staat op vertrekken en van de derde zijn we in afwachting." Waarom de agenten in ons land actief waren? "Marokko wil kunnen uitmaken wat er leeft in de gemeenschap die buiten het moederland woont."

Realisatie islam

"Het land hecht veel belang aan de realisatie en de perceptie van de institutionele islam. Daarnaast willen ze zien of de Belgische gemeenschap geen tendensen vertoont die ingaan tegen de Marokkaanse politiek."