Biljarttempel dreigt te verdwijnen

Taverne Keizershof in Mariaburg (Ekeren) staat te koop. De zaak aan de Willy Staeslei is al dertig jaar een echte trekpleister voor al wie graag met keu en ballen bezig is. De eigenaars willen na 17 jaar meer tijd maken voor hun familie.

jvandermosten

”Met uitzondering van nieuwjaars- en kerstdag is het café 17 jaar élke dag open geweest”, zegt Ronny Bauwens (53). Met zijn vrouw Martine Dreesen (51) nam hij de zaak in mei ’92 over. ”We staan graag in onze taverne”, zegt Ronny, ”maar we kunnen te weinig tijd maken voor ons kleinkind Joycy. Daarom zetten we het hele gebouw en de taverne te koop.”

Overnemer

Mocht het Keizershof verdwijnen, dan verliezen veel mensen hun vaste biljartplek. ”Onze club, BC Keizershof, is nog heel actief en telt dertig leden. Daarom gaan we het liefst in zee met een overnemer, zodat de klanten nog kunnen terugkomen.

Maar voor een mooie prijs van een andere bieder zou ik ook wel zwichten”, bekent Ronny. Stilzitten staat niet in het woordenboek van de twee. In maart begint Ronny al te werken bij De Lijn als buschauffeur. ”Ik heb al een diploma als rij-instructeur en ik rijd graag met de bus. Daardoor heb ik voortaan een duidelijke dagtaak en kan ik mijn tijd beter plannen.”

Geschiedenis

In het pand aan de Willy Staeslei kon je tot eind jaren zeventig in de poort groenten en fruit kopen. Later nam Willy Wezenbeeck de zaak over en maakte er een tempel voor biljartfans van.

Na enkele eigenaars over een periode van 30 jaar zijn die fans heel divers geworden: Simon Tahamata, de voormalige nummer 10 van Germinal Ekeren speelde er wekelijks zijn partijtje driebanden. Nobuaki Kobayashi, tweevoudig wereldkampioen, kwam in ’94 na een toernooi in Duitsland ook even langs. Natuurlijk hebben grootheden als Ludo Dielis en Raymond Ceulemans ook al hun ding gedaan op de biljarttafels in het Keizershof.

Uitstervend

Cafés waar je kan biljarten lijken een uitstervend ras in Sint- Mariaburg. Vroeger kon je nog terecht in café Grand Laboureur, maar dat is tegenwoordig het jongerencafé ’’t refpunt’. Ook in Prins Albert, op de hoek van de Leo Vermandellei en de Kapelsesteenweg, zijn geen keus meer te vinden.

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio