1 / 3

"Topcrossen winnen, daar reken ik niet meer op"

Gezien zondag in Gieten: Richard Groenendaal passeert de finishlijn en maakt meteen rechtsomkeer. “Ik was op dat eigenste moment zeker geen gelukkig man”, blikt de 37-jarige Nederlander op de feiten terug. Maar zondag in het Spaanse Igorre gaat Groenendaal er opnieuw met volle moed tegenaan. “Dit is niet het jaar te veel”, klinkt het.

kscherpenberg

Veel had zijn wegwerpgebaar dan ook niet te betekenen, bezweert de voormalige wereldkampioen. “Ik had het ook erg koud en wilde zo snel mogelijk naar mijn camper.”

Een beetje chagrijn leek er nochtans ook mee gemoeid te zijn. “Logisch! Het gaat me ook niet af de jongste weken. In Koksijde kom ik al snel ten val, in Gieten start ik goed maar maak ik dan zelf weer wat foutjes waardoor ik in de achtergrond verzeild geraak. Eigenlijk heb ik dit seizoen nog maar één wedstrijd met een goed gevoel verlaten en dat was de Wereldbekerwedstrijd in Pijnacker. In Niel heb ik bovendien nog eens mijn duim gekneusd en dat speelt me nog altijd serieus parten.”

Jaar te veel

De vraag dringt zich op: is de 37-jarige Nederlander in september niet aan het jaar te veel begonnen. “Absoluut niet”, countert de Brabander. “Ik heb helemaal geen spijt van mijn beslissing om ermee door te gaan. Ik baal gewoon van het feit dat ik momenteel geen rol van betekenis speel. Ik hobbel er maar wat achteraan, ik heb nooit het gevoel dat ik een wedstrijd aan het rijden ben. En ja, dat werkt soms wel eens op het gemoed (grijnst). In de camper ben ik dan zelden een gelukkig man. Relativeren? Nou, je mag de zaken ook niet te fel relativeren, vind ik. Anders ga je alles aanvaarden.”

Vervecken

En toch! Vorige zaterdag nog wist de 36-jarige Erwin Vervecken, ook niet aan een florissante campagne bezig, in Koksijde zowaar nog een Wereldbekerwedstrijd te winnen. Groenendaal is duidelijk, zo ver zal het bij hem niet komen. “En als Boom en Albert zaterdag aan de start hadden gestaan, dan had Vervecken evenmin gewonnen”, relativeert Groenendaal. “Dan krijg je een heel andere wedstrijd. Waar ik dan wel op hoop? Op een plaats in de groep die strijdt voor de plaatsen vijf tot vijftien. En dan kan je eens een keertje vijfde finishen of een keertje vijftiende. Dat is trouwens ook het niveau van Vervecken. Topcrossen winnen, daar reken ik niet meer op.”

Plezier

Toch heeft Groenendaal - ondanks de magere resultaten en het gebrek aan het ’goede gevoel’ - het plezier in zijn sport nog niet verloren. “Ik doe mijn sport nog altijd even graag. Maar er zijn wel eens dagen dat ik er even geen zin in heb. Maar zulke dagen heb jij toch ook? Of niet soms?”

Meer sportnieuws