1 / 2

"Met een pistool tegen mijn hoofd telden ze af"

Twee drieste overvallers doen de uitbater van bistro De Jongste Telg naar een uitzonderlijke beveiligingsmethode in de horecawereld grijpen. Nadat zijn twee medewerkers en hijzelf een maand geleden in Boechout (Antwerpen) slachtoffer werden van een gijzeling, wil hij dat zijn personeel een stil alarm draagt.

wverhaert

Ongeveer een maand na de brutale raid is Bert Onzea (52) van de grootste shock bekomen. De twee personeelsleden die samen met hem afgeranseld en bedreigd werden, moesten een week thuis blijven en hebben nog geregeld angstaanvallen.

Angstaanvallen

“Ze kregen begeleiding, maar bij de een schiet het gemoed al eens wat sneller vol, de ander doet vaak angstvallig de deuren dicht achter de klanten. Meestal gebeurt een overval vliegensvlug, maar wat wij hier hebben meegemaakt tart alle verbeelding”, zucht de man.

Rond sluitingstijd stapte hij vrijdag 7 november zijn zaak aan de Boechoutselei binnen. “Ik stootte meteen op twee mannen, gewapend en gemaskerd met bivakmutsen."

Gijzeling

"Vijf minuten voor mij waren ze binnengestormd en hadden ze mijn twee medewerkers al duchtig aangepakt. ’We willen 10.000 euro’, ’geef alles we je hebt’, schreeuwden ze in gebroken Engels.”

Een twintigtal minuten lang werden Bert en zijn medewerkers gegijzeld, bedreigd en geslagen. “De juwelen werden afgesleurd, portefeuilles leeggemaakt. Ze dreigden in m’n knieën te schieten en telden een paar keer af met de loop tegen m’n hoofd."

"Bij een van mijn personeelsleden zetten ze het mes op de keel. Omdat het zo onwerkelijk is, denk je ’dat is hier om te lachen, dat kan niet anders’. Na een tijdje dringt het pas door wat er echt aan de hand is. Toen een van mijn medewerkers zich verzette, ging er een schot af. Het was gelukkig in de muur, maar er was wel degelijk gemikt.”

Alarm

Bert deed uitgebreid onderzoek naar de verschillende draagbare stille alarmsoorten die in verbinding staan met een centrale of de politie. Hij zal er een paar duizend euro extra voor moeten neertellen. “Maar ik hoop uit de grond van mijn hart dat we ze niet zullen moeten gebruiken.”