1 / 2

Van Mechelen: "Antwerpse haven valt plat"

“De Antwerpse haven valt echt plat.” Dat zei een bijzonder sombere Vlaams minister Dirk Van Mechelen donderdag in de commissie Openbare Werken. Het Antwerpse havenbestuur geeft toe dat de trafiek in oktober gestagneerd is en dat het aantal schepen met 10 procent verminderde.

wverhaert

400 dokwerkers werkloos

Andere havenkringen gewagen van een nog scherpere terugval sinds een tiental dagen. Het sociaal secretariaat CEPA bevestigt dat de tewerkstelling van havenarbeiders in november 10 procent lager lag dan in oktober. Dagelijks zijn er nu zowat 400 werkloze dokwerkers.

Bij de werkgeverscentrale CEPA stelt gedelegeerd bestuurder Paul Valkeniers vast dat 400 werklozen niet zo uitzonderlijk is, maar dat “de crisis zich inderdaad sinds begin november ernstig laat gevoelen”.

Geen beterschap

“Voor december verwacht ik zeker geen beterschap", meldt havenbaas Eddy Bruyninckx. "Hoewel ons jaar nog behoorlijk zal zijn door de forse groei tot juli-augustus, is de crisis sinds oktober ook bij ons voelbaar.”

Voor iedereen is duidelijk dat er stormweer op komst is. De scheepvaart is een barometer. Niet toevallig dus dat de grootste rederij ter wereld, Maersk, aankondigde minstens tot juni acht containerschepen van 6.500 standaardcontainers uit de vaart te nemen

Politiek

De onvermijdelijke terugval van de overslagcijfers echoot ook politiek. De Wase volksvertegenwoordiger Jos Stassen (Groen!) zette zich nog deze week af tegen de bouw van een Saeftinghedok.

Hij hekelde de prognose van het havenbedrijf dat de haven zonder zo’n dok 30.000 jobs zou missen.

“Dat cijfer klopt nu minder dan ooit. Laten we maximaal investeren in de huidige werkzekerheid en huidige trafieken maar het havenbedrijf moet zijn huiswerk overdoen op basis van de huidige cijfers.”

Paul VERBRAEKEN

Lees de rest van het artikel in 'Gazet van Antwerpen'.

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio