Eenpersoonskamer in ziekenhuis 100 euro duurder

De prijs van een klassieke ziekenhuisopname (meer dan een dag) is vorig jaar quasi stabiel gebleven op 508 euro. Dat geldt niet voor de factuur van een eenpersoonskamer, waar de prijs met gemiddeld 100 euro is toegenomen. Dat komt vooral door de stijging van de ereloonsupplementen, zo blijkt uit een studie van de CM.

ikerremans

• De honorariumsupplementen stegen met 13% en drijven vooral de factuur van eenpersoonskamers op. Vandaag durven die supplementen zelfs oplopen tot 500% van de door het Riziv terugbetaalde prijs.

• Opvallend is dat een klein aantal ziekenhuizen nog steeds forse ereloonsupplementen blijft doorrekenen aan patiënten die verblijven in twee- of meerpersoonskamers. Vorig jaar liep dat bedrag zelfs op tot 28 miljoen euro. De CM ijveren voor een verbod op deze ereloonsupplementen in tweepersoonskamers.

• 84% van de prijs in een eenpersoonskamer bestaat uit supplementen, bij de andere kamers bedraagt dat 44%.

• Ook de prijs voor materiaalsupplementen ging omhoog. Opmerkelijk is dat een groot deel van het budget voor de terugbetaling van implantaten ongebruikt blijft omdat de procedures voor goedkeuring op politiek niveau zoveel achterstand oplopen.

• Er duiken ook grote verschillen op tussen de specialisaties. Zo liggen de supplementen voor honoraria en medisch materiaal het hoogst bij oogheelkunde en stomatologie. Bij gynaecologie en urologie liggen de ereloonsupplementen doorgaans lager.

• Voor het eerst werd ook de kostprijs in een dagziekenhuis in kaart gebracht. Die varieert van 48 euro in een niet-chirurgische instelling tot 153 euro in een chirurgisch ziekenhuis. Ook zijn de supplementen goed voor 92% van de prijs in eenpersoonskamers.

KVHo

Vergelijk de ziekenhuizen via de website van de CM.