1 / 3

Verliest KV Mechelen zijn stadion?

KV Mechelen dreigt zijn stadion kwijt te spelen aan Willy Van den Wijngaert. De oud-voorzitter, die in 2002 met slaande deuren vertrok, deed een bod van 1,9 miljoen euro bij vereffenaar Joan Dubaere. Malinwa heeft niet voldoende middelen om zelf de gronden aan te kopen, maar stadiondirecteur Francis Van Campenhout verzamelde een vijftal ’KV-bevriende’ industriëlen rondom zich en die doen ten laatste volgende week een tegenbod. Er breken dus cruciale weken aan in dit dossier.

kscherpenberg

KV Mechelen dreigt op termijn zonder stadion te vallen. Nadat de club in december 2002 in vereffening was gegaan, bereikte ze een akkoord met de belangrijkste schuldeisers, zodat ze een nieuwe start kon maken in derde klasse. Alleen kwam er niet meteen een oplossing voor het stadion, dat dus al zes jaar in de portefeuille van vereffenaar Dubaere zit.

Onvoldoende geboden

Malinwa, dat de accommodatie jaarlijks van Dubaere huurt, had graag zelf het stadion aangekocht en deed in 2003 eerst een bod van 1 miljoen en daarna 1,25 miljoen, maar die werden als onvoldoende afgewezen. Probleem is dat er twee hypotheken op de gronden rusten: één van 800.000 van twee banken en één van 1,5 miljoen van oud-voorzitter Van den Wijngaert.

De rijke koekjesbakker bleef dus geïnteresseerd in het stadion om zo (een deel van) zijn geld te recupereren. Onlangs nam hij persoonlijk de hypotheek van de twee banken over, zodat een kandidaat-koper alleen nog de goedkeuring van Van den Wijngaert nodig heeft. Hij heeft dus alle troeven in handen.

En nu blijkt wat zijn bedoeling was: hij wil het stadion zelf aankopen. Onlangs maakte hij een bod van 1,9 miljoen over aan de vereffenaar. Een ontwikkeling die KV Mechelen met lede ogen aanziet.

Financiële risico’s

Op Malinwa zijn ze bevreesd dat Van den Wijngaert wraak zal willen nemen voor zijn turbulent vertrek in 2002. In theorie kan hij de voetbalclub zelfs uit het stadion zetten. Maar zover komt het niet, sust Van den Wijngaert. “Dit heeft helemaal niks met wraak te maken”, klinkt het. “Mijn vertrek was pijnlijk, maar ik heb ook vele mooie momenten beleefd op KV, dus dat is in evenwicht. Ik heb alles wat er gebeurd is, verwerkt. Dat ik het stadion wil aankopen, is een puur zakelijke transactie. Bij mijn bod zit de schriftelijke garantie dat KV Mechelen er nog drie jaar mag blijven spelen. Wat daarna gebeurt? Dat kan ik nog niet zeggen. De club zal tegen dan wel een eigen oplossing hebben, zeker?”

Malinwa heeft weliswaar uitzicht op een nieuw stedelijk stadion, maar de besprekingen vorderen zo langzaam dat de kans klein is dat er over drie jaar een nieuwe tempel staat. Bovendien zit het KV Mechelen hoog dat Van den Wijngaert het stadion in 2002 in totaal verloederde toestand achterliet. De nieuwe bewindslui investeerden de afgelopen zes jaar zo’n 1,25 miljoen euro om het stadion op te knappen en nu zou Van den Wijngaert het weer in handen krijgen.

De club heeft niet voldoende middelen om het stadion op eigen kracht aan te kopen en een lening houdt te veel financiële risico’s in. En dus heeft Francis Van Campenhout, bestuurslid en stadiondirecteur, actie ondernomen. De betonman uit Rumst verzamelde een vijftal industriëlen rondom hem en die gaan, ten laatste volgende week, een tegenbod overmaken aan de vereffenaar. “Het gaat om mensen die KV Mechelen gunstig gezind zijn”, aldus Van Campenhout. “Als wij het stadion aankopen, mag de club er blijven spelen zolang het nodig is. Ik ben stadiondirecteur, het is mijn job om ervoor te zorgen dat de club een stadion heeft. Op dat vlak breken er cruciale weken aan.”

Volste vertrouwen

Johan Timmermans blijft rustig onder de hele situatie. “Ik heb het volste vertrouwen in de groep rond Van Campenhout”, aldus de voorzitter. “Bovendien hebben we een goede relatie met de stad en dat is ook belangrijk in dit dossier. De club zelf richt zich nu op het verwerven van de jeugdvelden.”

Het lijkt er dus op dat de vereffenaar ten laatste begin 2009 een beslissing neemt. “Ik blijf voorzichtig, maar ik verwacht inderdaad een snelle oplossing”, aldus Dubaere. “Het klopt dat ik momenteel met deze twee partijen aan tafel zit, maar KV Mechelen zal altijd bij de besprekingen betrokken worden. Er is geen enkele kandidaat die er belang bij heeft om de club na de aankoop uit het stadion te zetten.”

MEER OVER KV Mechelen

Meer voetbalnieuws