68 bejaarden wonen op een bouwwerf

De Veldekens, een gloednieuw rusthuis in Berchem, kreeg donderdag een negatief rapport van de brandweer. Er zijn geen branddeuren en de brandweg rond het gebouw is niet bruikbaar. Als de directie de opgelegde maatregelen niet uitvoert, worden de 68 bejaarde bewoners vrijdag geëvacueerd.

kscherpenberg

De eerste bewoners van residentie De Veldekens verhuisden eind november van de Lodewijk Van Berckenlaan in Borgerhout naar het nieuwe gebouw op de Grote Weide in Berchem. Maar alles is nog niet klaar. De keuken is nog niet afgewerkt. De maaltijden worden van elders aangebracht.

Donderdag stond er een geplande bouwcontrole op de agenda. Er werden meerdere tekortkomingen vastgesteld, ook op het vlak van de brandveiligheid. Op enkele plaatsen ontbreken de brandwerende deuren en de brandweg rond het gebouw is niet in orde. Even werd overwogen om de 68 bewoners, onder wie 16 bedlegerige patiënten, te evacueren. Maar zover kwam het niet.

Na spoedoverleg tussen directie en veiligheidsdiensten legde het stadsbestuur maatregelen op. De branddeuren moesten donderdag nog geplaatst worden. Een permanente brandwacht moest afgelopen nacht in het rusthuis aanwezig zijn. En de stad eist dat de brandweg vrijdag in orde is, net als de werfzones.

Als de maatregelen niet nageleefd worden, moeten de bewoners vrijdag alsnog weg. Wellicht verhuizen ze dan tijdelijk naar lege kamers in de Antwerpse ziekenhuizen. Hoofdverpleegster Saskia Stevens begrijpt de commotie niet goed. “We hebben brede gangen en een brandalarm. Ons oude gebouw, dát was niet brandveilig.”

Brigitte Reyckaert

De 85-jarige vader van Brigitte Reyckaert verhuisde afgelopen maandag naar De Veldekens. “Hij verbleef voordien in revalidatiecentrum Sint-Elisabeth. De directie meldde ons dat het rusthuis in orde was. Niet dus. Eigenlijk is het nog een bouwwerf. Mijn vader viel al over achtergelaten materiaal. Als ik dit had geweten, had ik hem niet laten verhuizen. En de directie? Die luistert niet naar de klachten.”

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio