Dewael blijft op zaak-Koekelberg

Premier Leterme zal minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael (Open Vld) niet vervangen in de tuchtprocedures tegen politiebaas Fernand Koekelberg en tegen twee leden van de Algemene Inspectie (AI).

kscherpenberg

Dat heeft Leterme gisteren in de Kamer geantwoord op een vraag van Renaat Landuyt (sp.a). Die wilde een vervanging omdat Dewael als tuchtrechter toch “een schijn van partijdigheid wekt” en omdat hij vreest dat de Raad van State een eventuele latere sanctie tegen Koekelberg daarom zou kunnen vernietigen.

Dewael zelf zei dan weer aan Jan Jambon (N-VA) dat hij het voorstel van de N-VA om een onderzoekscommissie over de benoemingen bij de politietop op te richten, niét zal steunen. Ondertussen weerlegt Christa Debeck, een van de betrokkenen bij de verdachte benoemingen aan de politietop, in haar verdediging alle beschuldigingen.

“Ik heb niets gemanipuleerd, enkel de beslissingen van Dewael uitgevoerd.” De vrouw wordt ervan beschuldigd door schriftvervalsing benoemd te zijn tot vorser- raadgever bij de AI.