Verbroedering bij pakje friet

Vlaanderen en Wallonië kwamen donderdagvoormiddag wat dichter bij elkaar in een boerderij in Moerbeke, en dé Belgische trots stond daarbij centraal: een pakje versgebakken frietjes. Leerlingen uit een school in het Waalse Rhisnes zijn op bezoek in Moerbeke en ontdekken wat de gemeente zoal te bieden heeft.

“We hebben al een paar jaar een uitwisselingsproject met een Waalse school”, zegt Stijn Deschepper, leerkracht aan de gemeentelijke basisschool De Vlinderdreef. “Vroeger brachten we altijd een bezoekje aan de suikerfabriek. Dat kan nu niet meer, de fabriek werd gesloten. We gingen op zoek naar alternatieven, en kwamen bijna automatisch bij de landbouw terecht.”

Gemend bedrijf

Pierre De Bock en zijn zoon Peter hebben een boerderij aan de Kruisstraat, en hadden er geen enkel probleem mee om de groepen scholieren te ontvangen. “We zijn een gemengd bedrijf”, legt Peter uit. “We doen aan akkerbouw en aan veeteelt.” Maar, en dat vonden de leerlingen helemaal fantastisch: sinds twee jaar maken vader en zoon ook frietjes!

“Een paar jaar geleden kwamen we op het idee om onze aardappelen zelf te verwerken”, vertelt Peter. “We kochten de nodige machines aan, en nu kunnen we onze aardappelen automatisch schillen, wassen en in frietjes snijden. De frieten gaan in zakken van vijf of tien kilo en die verkopen we aan restaurants en frituren uit de ruime omgeving. De frietjes worden niet chemisch behandeld, maar in zakken gestoken en vacuüm verpakt. Dat wil zeggen dat ze beperkt houdbaar zijn, maar wel super vers!”

Blij verrast

Tot groot jolijt van de elf- en twaalfjarigen mochten ze zelf testen hoe lekker die frietjes zijn. “Heerlijk”, klinkt het luid lachend terwijl de goud-bruingebakken lekkernijen in hoopjes mayonnaise en ketchup worden gedoopt. Voor de Moerbeekse leerlingen was het een complete verrassing dat er in hun gemeente een heuse frietjesfabriek is. “Toch iets om fier op te zijn”, klinkt het enthousiast.

Ook Fabien Hanot, de Waalse leerkracht, is blij verrast. “We komen uit Rhisnes, nabij Namen. Een klein dorpje op het platteland, dus een boerderij kennen de meeste leerlingen wel. Maar hoe frietjes worden gemaakt, dat is nieuw voor hen.”

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio