Vaandel Sint-Elooi na 275 jaar in de kast

De Confrérie van Sint-Elooi heeft een nieuw vaandel. Het originele vaandel van het broederschap, dat 275 jaar lang werd gebruikt, wordt nu veilig opgeborgen en zal enkel nog bij bijzondere gelegenheden uit de kast worden gehaald. Woensdagavond werd het nieuwe vaandel gewijd.

De Confrérie van Sint-Elooi van Tielrode bestond vorig jaar 275 jaar. ”Bij die gelegenheid werd besloten om een nieuw vaandel te laten maken”, zegt hoofdman Marcel Dubourg. ”We wilden vernieuwing, maar wij zullen ons originele vaandel bewaren voor de toekomst. Wij nemen regelmatig deel aan binnen- en buitenlandse optochten. Onlangs waren we bijvoorbeeld nog in Parijs. Omdat het oude vaandel moeilijk en zelfs gevaarlijk was om mee te dragen in optochten, wilden we een gebruiksvriendelijker vaandel.”

Paarden

Woensdag hield de Confrérie van Tielrode haar jaarlijkse Sint-Elooiviering. In de kapel van Sint-Jozef werd het nieuwe vaandel van de Confrérie voorgesteld. ”Het is een traditioneel vaandel met verwijzingen naar Sint-Elooi en Tielrode”, zegt Marcel Dubourg. ”Het verwijst ook naar het jaar 2007, omdat we toen 275 jaar bestonden.”

Het jaarlijkse hoogtepunt voor de gilde is de paardenommegang en - zegening op de eertste zondag van juli. ”Sint-Elooi is de patroon van onder meer de smeden”, zegt de hoofdman, de term die binnen de Confrérie wordt gebruikt om de voorzitter aan te duiden. ”Vroeger was het smeden van hoefijzers voor paarden een belangrijk deel van het werk in een smidse. Daar komt onze jaarlijkse paardenommegang en zegening vandaan.”

Mobiliteit en haven

MEER NIEUWS UIT HET WAASLAND

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio