Vraag naar voedselhulp stijgt

De stijgende prijzen brengen steeds meer gezinnen in Sint-Niklaas in hoge nood. Het aantal gezinnen dat rekent op voedselhulp is het afgelopen jaar fors gestegen. Op de sociale superette, die de voedselbedeling beter moet stroomlijnen, is het is nog wachten tot juni 2009.

Zo’n vijfhonderd gezinnen krijgen momenteel in Sint-Niklaas maandelijks voedselhulp. Dat aantal groeit gestaag aan. De prijsstijgingen door de financiële crisis zijn daarvoor de grootste oorzaak. Vrijwilligersorganisatie Welzijnsschakels, een organisatie die voedselhulp biedt, kreeg het voorbije jaar maar liefst zeventig nieuwe aanvragen voor voedselhulp.

”Dat is opmerkelijk veel. In totaal zijn er nu al 270 gezinnen die voedselhulp krijgen van ons”, zegt Els Van de Steene van Welzijnsschakels. ”Opmerkelijk is dat een inkomen geen garantie meer biedt om rond te komen. Door de stijging van de energie- en huurprijzen komen veel gezinnen in de problemen. Het is heel schrijnend dat er ook heel vaak jonge gezinnen en jongeren bij zijn.”

Sociale superette

Momenteel kunnen mensen een keer per maand terecht bij de vrijwilligers van Welzijnsschakels voor een groot voedselpakket. Die voedselbedeling moet vanaf juni 2009 veel efficiënter verlopen. Dan wordt in de leegstaande Sint-Theresiakerk in de Kleine Heimelinckstraat in Sint-Niklaas een sociale superette ingericht. Vorige week zijn de verbouwingen aan de kerk gestart.

”De ruimte in de kerk wordt ingedeeld in verschillende compartimenten. Zo komt er een winkel, een magazijn, een ontmoetingsruimte, een onthaal- en keukenruimte en burelen voor Welzijnsschakels”, zegt Van de Steene. ”Er is nog heel wat werk in de kerk. Maar als de sociale superette er is, zal er heel veel verbeteren. Mensen zullen dan niet meer één keer per maand een groot voedselpakket moeten meenemen, maar ze kunnen dan regelmatig kleinere hoeveelheden komen afhalen. Het zal ook onze vrijwilligerswerking verbeteren. En omdat we onze eigen locatie krijgen, hebben we veel meer ontmoetingsmogelijkheden. Zo kunnen we mensen die in armoede leven ook uit hun isolement halen.”

Mobiliteit en haven

MEER NIEUWS UIT HET WAASLAND

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio