Schepen Voorhamme schrijft brief aan Sinterklaas

Schepen van Onderwijs, Robert Voorhamme (sp.a), geeft in een open brief aan de Sint tekst en uitleg bij de kruisrel, die enkele dagen geleden een hoop stof deed opwaaien. “U bent welkom in het stedelijk onderwijs, Sint. Met of zonder kruis”, zegt Robert Voorhamme. “Zes december is een kinderfeest en behoort tot ons cultureel erfgoed.”

In zijn brief aan de Sint zegt Robert Voorhamme dat neutraal onderwijs niet betekent dat de Sint met of zonder kruis niet welkom is in de stedelijke scholen. Volgens de schepen is dat niet de boodschap die werd en wordt uitgedragen. “Alles wat u kon lezen was gebaseerd op de reactie van een enkele directeur die namens het ganse stadsonderwijs praatte en is pertinent onjuist”, aldus de schepen in zijn brief.

Ondertussen heeft de algemeen-directeur van het stedelijk onderwijs, Frank Noten, een en ander toegelicht aan de leerkrachten en directies.Kortweg komt het erop neer dat het stedelijk onderwijs een neutrale houding wil aannemen als het gaat om levensbeschouwing, maar dat dit niet belet dat tradities zoals de Sint moeten kunnen. En of er nu een kruis op zijn mijter staat of niet, maakt niet uit. “En ook de kerstman, met boom, ballen en een stalletje is welkom in onze scholen”, besluit Voorhamme.


Liefste Sint,

Er is deze week heel veel over u geschreven. Het ging niet over de verlanglijstjes van de Antwerpse kinderen, maar wel over het feit dat u niet welkom zou zijn in het Antwerps stadsonderwijs. Al wat u kon lezen was gebaseerd op de reactie van een enkele directeur die namens het ganse stadsonderwijs praatte en is pertinent onjuist. Natuurlijk bent u welkom in onze stedelijke scholen. Het stadsbestuur heeft trouwens nooit anders beweerd. U bent immers de grootste kindervriend van het land en uw komst wordt in alle stadsscholen druk voorbereid.

Of u al dan niet een kruis draagt, is mij om het even. Ik denk dat de meeste papa’s en mama’s er ook zo over denken want ik heb hen niet horen klagen over jouw mijter (namelijk zonder kruis) tijdens uw grote intrede op 15 november in Antwerpen. Ik heb ook geen enkele opmerking gehoord over uw hoofddeksel (alweer zonder kruis) toen u vorig weekend in het Sportpaleis 80.000 kinderharten veroverde.

Ik vind trouwens, beste Sint, dat wij politici ons niet moeten moeien met dit kinderfeest. Het stadsbestuur heeft hierover dan ook géén richtlijn gesteld voor stadsscholen. Waar het stadsbestuur wél duidelijk in is, is dat al onze stedelijke scholen open moeten staan voor iedereen, met respect voor ieders achtergrond en levensbeschouwing. Dit staat omschreven in het Pedagogisch Project van het Stedelijk Onderwijs, dat onze directies als leidraad gebruiken.

Betekent neutraal dan dat u onze leerlingen geen bezoekje mag brengen met een kruisje op uw mijter? Nee. 6 december is in de eerste plaats een kinderfeest en behoort tot ons cultureel erfgoed. Daar mag een pedagogisch project geen rem op zijn. Ik vertrouw op het gezond verstand van onze directies om er op die manier dan ook mee om te gaan.

Binnenkort is het kerstfeest. En ja,u mag al tegen de kerstman zeggen dat in de stedelijke scholen het kerstfeest met zijn gebruikelijke bomen, lichtjes en stalletjes een plek zal krijgen. U, beste Sint, de paashaas én de kerstman zijn welkom in het stadsonderwijs. Laat dat nu voor eens en altijd duidelijk zijn. Voilà, beste Sint, wilt u deze boodschap vannacht in ieder Antwerps kinderschoentje leggen?

Robert Voorhamme, Antwerps schepen van Onderwijs


DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio