Kerststal met knipoog naar Felix Timmermans

Al tien jaar is Itegem (Heist) het kerstdorp bij uitstek. Vijftien verenigingen zetten dan ook mee hun schouders onder het Itegemse kerstfeest dat dit jaar deel uitmaakt van de ’1.000 jaar Heist’-viering. Stallenbouwer Karel Laureys timmerde een op Felix

Timmermans gebaseerde kerststal in elkaar.

Karel Laureys bouwde de stal op vraag van Itegems auteur Gaston Durnez, die een grote bewonderaar is van Felix Timmermans. ”Ik vroeg Karel een kerststal te maken gebaseerd op Felix Timmermans’ bekende toneelstuk En waar de sterre bleef stille staan uit 1924. Voor Karel vormde het geen enkel probleem om ook de figuren uit dit verhaal te boetseren uit klei: de manke schaapherder Suskewiet, palingvisser Pitje Vogel en bedelaar Schrobberbeek”, vertelt Gaston Durnez.

Karel ging meteen aan het werk met zijn recyclagemateriaal. ”Ik bouwde voor Gaston een kerststal in woon­wagenvorm. In München, waar ik mijn zoon bezocht, had ik een blok klei mee en kneedde ik er de figuurtjes voor deze stal”, zegt de stallenbouwer trots. Karel plaatst vijftig kerststallen in evenveel voortuinen van de Rozen- en Leliestraat. De stallen vormen mee de basis van het Itegemse kerstfeest.

Trendsetters

’Itegem kerstdorp’ is dit jaar een onderdeel van de viering van 1.000 jaar Heist. ”Al tien jaar is Itegem het kerstdorp bij uitstek. Nergens heerst er zo’n kerstsfeer als hier”, zegt Itegemenaar Cas Goossens, voorzitter van het comité 1.000 jaar Heist.

”De Itegemenaren zijn trendsetters als het over kerstsfeer gaat. Dat willen wij dit jaar nog eens extra in de verf zetten en de mensen en verenigingen in deze periode nog dichter bij elkaar brengen. Vijftien Itegemse verenigingen werken hiervoor hand in hand”, geeft Frans Van Herck, een van de coördinatoren van het Itegemse feest, nog mee.Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio