Politie jaagt op inbreker

In de Turnhoutse binnenstad telde de politie sinds september zo’n vijftig inbraken. Die zijn vermoedelijk aan dezelfde dader toe te wijzen. De werkwijze van de inbreker is even eenvoudig als gewiekst. Ook donderdagochtend sloeg hij vermoedelijk toe.

Een inbreker sloeg donderdagochtend toe in de Turnhoutse Hertoginstraat. “Ik was al een tijdje wakker voor ik merkte dat het slot van mijn achterdeur uitgebroken was”, vertelt bewoner Ludo Van Eersel. “De inbreker kon geen slechter moment uitkiezen. Toevallig had ik net een grote som geld in huis, terwijl ik ook wat goudstukjes uit een erfenis had liggen. Die zouden wat waard zijn, maar het was mij vooral om de nagedachtenis te doen. Ik weet niet of ik vannacht gerust ga slapen.”

Turnhout heeft af te rekenen met een inbraakgolf die nogal typisch is voor de eindejaarsperiode. Uniek is wel dat de meerderheid van die inbraken vermoedelijk het werk is van één persoon. “We registreerden sinds 3 september in het stadscentrum bijna vijftig inbraken die mogelijk aan dezelfde dader te linken zijn”, zegt zonechef Roger Leys van politie Turnhout. “Bij vijftien verschillende feiten vonden we in ieder geval de voetsporen van dezelfde persoon terug.”

Grote middelen

Ook de werkwijze is bijna in alle gevallen sterk dezelfde (zie kaderstuk). De politie zette al de grote middelen in om de dader te kunnen klissen. “Drie weken lang gingen extra mensen te voet of per fiets op pad in de binnenstad. Iedereen die ’s nachts op straat rondliep, spraken ze aan. Dat leverde niets op. We pakten een tiental mensen op die in aanmerking kwamen, legden hen op de rooster en hielden huiszoekingen. Maar ook daar bleven we zonder succes”, zegt Leys.

Het parket laat intussen via DNA-stalen een profiel opmaken, maar het kan maanden duren voor dat bruikbaar resultaat oplevert.

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio