"Schuldbemiddeling is onmenselijk"

Schuldbemiddeling is onmenselijk

"Schuldbemiddeling is onmenselijk"

Print
Antwerpen - Stan Leyers (66) onderging vijf jaar geleden enkele zware hartoperaties. De schulden stapelden zich op. Stan zit nu in schuldbemiddeling. “Ik moet maandelijks overleven op 600 euro”, zegt hij. “Elke mogelijkheid om een menswaardig bestaan te leiden, wordt mij ontnomen.”

In het centrum Kauwenberg in het hartje van Antwerpen kan Stan even zijn zorgen vergeten. Daar ontmoet hij mensen die in dezelfde situatie zitten als hij. In het centrum wordt hij geholpen met bijvoorbeeld bonnen voor een warme maaltijd in een sociaal restaurant.

“Ik kon met mijn inkomen de medische kosten niet langer betalen”, zegt Stan. “Al snel keek ik op tegen een schuld van 6.700 euro. Door de collectieve schuldbemiddeling wordt mijn inkomen van 1.172 euro in beslag genomen door een advocaat die optreedt als schuldbemiddelaar. Ik krijg daar maandelijks 600 euro van om te overleven. De schuldbemiddelaar betaalt dan mijn schulden af met de rest.”

Voedselbedeling

Als Stan ’overleven’ zegt, dan overdrijft hij niet. Het is elke maand weer moeilijk om rond te komen. Soms lukt het niet. Stan betaalt 330 euro huur. Hij heeft een energierekening tussen de 72 en 75 euro. Maandelijks geeft hij 26 euro uit aan medicijnen voor zijn hartkwaal. “Met de rest moet ik mijn eten en kleren kopen”, zegt hij. “Gelukkig kan ik soms aankloppen bij de voedselbedeling.”

Gestraft

Stan is vooral kwaad over de manier waarop de collectieve schuldbemiddeling is georganiseerd.

“Dit systeem ontneemt al mijn menselijkheid. Ik werkte als magazijnier. Nooit ben ik in contact gekomen met het gerecht, maar toch word ik gestraft. Genieten van mijn pensioen? Dat zit er niet in. Het recht op zelfbeschikking wordt mij ontnomen.”

“Schuldbemiddeling is keihard en onrechtvaardig. Het moet dringend een menselijke kant krijgen. Ruim de helft van de mensen die in collectieve schuldbemiddeling zitten, klagen dat ze geen inspraak krijgen in hun dossier. Je weet niet wanneer alle schulden zijn afbetaald. Ik probeer van mijn schuldbemiddelaar een overzicht te krijgen van de afbetalingen van mijn schulden, maar hij doet dat niet. Ook de mensen van Kauwenberg ondernamen al pogingen, maar zonder succes. Het recht op een volwaardig leven wordt mensen met schulden ontnomen. Je hebt geen enkele trots meer. Iemand anders bepaalt je leven.”

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio