Wet op dierenwinkels wordt niet uitgesteld

Vanaf 1 januari 2009 is het verboden om honden en katten te verkopen in dierenwinkels en dat blijft zo. Dat zegde minister van Dierenwelzijn Laurette Onkelinx (PS) donderdag in de Kamer aan Koen Bultinck (VB), Sofie Staelraeve (Open Vld) en Nathalie Muylle (CD&V).

ikerremans

De middenstandsorganisaties, CD&V, cdH, VB en MR willen een tijdelijk uitstel van deze wet omdat de “sector nog niet in orde is”. Ze willen ook begeleidende sociale maatregelen “omdat 2.300 arbeidsplaatsen verloren dreigen te gaan”. Maar dat uitstel komt er niet.

Impulsief

Op 1 januari 2009 wordt een nieuwe wet van kracht die de verkoop van honden en katten in dierenwinkels verbiedt. Verkoop van honden en katten mag vanaf dan nog alleen bij erkende fokkers. Zo wil de regering impulsieve aankopen vermijden. Nu kopen mensen een schattig pupje, maar als dat groter wordt zijn ze het beu en zo raken de dierenasielen overvol met verwaarloosde honden en katten. De wet dateert al van 11 mei 2007.

België telt 902 dierenwinkels, maar slechts 256 verkopen honden en katten. Van die 256 zijn 118 (46%) nu al erkend als fokker. Zij zijn dus in orde met de nieuwe wet. Nog 138 andere (54%) zullen moeten kiezen: ofwel blijven ze honden en katten verkopen en dan moeten ze een erkenning als kweker vragen. Ofwel stoppen ze daarmee en dan blijven ze gewoon dierenwinkel, waar bv nog vissen en vogels verkocht mogen worden.

JDW

Wie meer wil weten over de nieuwe wet, haar voorgeschiedenis en de standpunten van de betrokken organisaties kan terecht op de expertenpagina van John De Wit.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER