1 / 2

Zimbabwe roept noodtoestand uit, positie Mugabe onder druk

De cholera-epidemie in Zimbabwe raakt niet onder controle. Het Zuid-Afrikaanse land heeft de noodtoestand uitgeroepen. Ondertussen klinken uit verschillende Afrikaanse en Westerse landen stemmen om president Mugabe van de macht te verdrijven.

ikerremans

Volgens de VN heeft de cholera-epidemie al 565 mensen gedood. Humanitaire organisaties spreken zelfs van meer dan 1.000 doden. Er zijn ook minimum 12.000 besmet met de ziekte. Bovendien heerst er ook een diepe economische en politieke crisis in het land.

Ineenstorting

Cholera is niet dodelijk als het op tijd behandeld wordt, maar de gezondheidszorg in Zimbabwe is compleet in elkaar gestort. Omdat Zimbabwe in een zware financiële crisis zit, kan het geen geneesmiddelen of medische apparatuur kopen.

Bovendien heerst er een water- en voedseltekort en een tekort aan chemicaliën voor waterzuivering. Cholera wordt net verspreid door vervuild water.

Hulpoperatie

Het ministerie van Volksgezondheid zegt dat er een grootschalige hulpoperatie nodig is vanuit het buitenland. Volgens de Zimbabwaanse krant The Herald zouden VN-instellingen, hulporganisaties en individuele landen al hebben aangekondigd dat ze Zimbabwe zullen helpen.

De Europese Commissie zal 9,5 miljoen euro vrijmaken voor medicijnen en waterzuivering. Ook het Internationale Rode Kruis zal extra middelen ter beschikking stellen.

Machtsstrijd

Ondertussen is de internationale gemeenschap niet mals voor president Mugabe (foto). "Het is tijd voor de Afrikaanse regeringen... om hem van de macht te verdrijven", zei onder andere de Keniaanse premier Odinga.

"De falende overheid van Mugabe is niet meer geschikt, of heeft niet meer de wil, om haar volk te beschermen", verklaarde ook de Britse premier Gordon Brown.

Oppositieleider Morgan Tsvangirai en president Mugabe zijn al sinds de verkiezingen in maart in een machtsstrijd verwikkeld.