Deelnemers Franse Temptation Island eisen loon

De ex-deelnemers van de Franse versie van het reality-tv programma Temptation Island zijn naar de rechtbank gestapt omdat ze willen betaald worden voor hun bijdrage aan het programma. Als de rechter hen inderdaad een werknemersstatuut toekent, moeten de 23 ex-deelnemers vergoed worden door de programmamakers. De uitspraak kan grote gevolgen hebben voor het concept reality-tv.

jrosquin

De deelnemers aan het TF1-programma waarbij koppels en vrijgezellen op een exotisch eiland worden gedropt vinden dat zij net als acteurs een rol vertolken en dat het programma minder als een spel moet worden opgevat.

Als het Arbeidshof van Boulogne-Billancourt op 3 februari 2009 die redenering volgt, zitten de makers van reality-tv met een groot probleem opgescheept. In de toekomst zullen ze onder druk worden gezet om hun deelnemers een salaris te betalen.

De advocaten vinden dat hun cliënten in een bepaald rolpatroon werden gedwongen. Bijgevolg gedroegen ze zich meer als acteurs en hebben ze recht op een som van 400.000 euro per persoon.

"Geen vakantie"

"Bij de aankomst op het eiland werden de paspoorten en gsm's van de deelnemers afgenomen. De productieploeg bepaalde wat er door de deelnemers gedragen moest worden er werden strikte tijdschema's opgelegd. Zij hadden geen andere keus dan gewoon de rol te spelen die hun werd toegeschreven", aldus Thierry Lévy, een van de advocaten van de deelnemers. "Het was dus zeker en vast geen vakantie onder de zon".

TF1 kan niet lachen met de actie van de deelnemers en vindt dat ze enkel uit zijn op geld.

Nu in het nieuws