OCMW's willen geen extra steun geven aan asielzoekers

De nieuwe richtlijn voor asielzoekers van federaal minister Marie Arena (PS) is een doorn in het oog van de OCMW-voorzitters van Antwerpen (Monica De Coninck) en Gent (Geert Versnick).

jrosquin

Omwille van de overbevolking in de asielcentra besliste minister Arena dat asielzoekers die al enige tijd in de centra verblijven plaats moeten maken voor de nieuwe. Het OCMW moet de uit de opvangcentra gestuurde mensen dan financieel ondersteunen.

De OCMW's van Antwerpen en Gent vinden dat Arena moet terugkomen op die beslissing zolang de federale overheid zelf niet met extra geld over de boeg komt.

De Coninck (foto) en Versnick zijn van mening dat Arena de klok terug draait. In 1999 werd immers beslist dat de OCMW's de asielzoekers enkel materiële en geen financiële steun meer mochten geven.

Opvangprobleem

Die regeling had volgens de OCMW-voorzitters immers het gevolg dat asielzoekers veel meer verspreid werden over de verschillende gemeentes.

Met de nieuwe regeling dreigen asielzoekers uit alle hoeken van het land naar Antwerpen en Gent te komen om financiële steun te ontvangen. Dat zal de steden een serieuze duit gaan kosten, menen de OCMW's. Ook de opvang van de uit de Lokale Opvanginitiatieven (LOI's) gezette mensen zal voor problemen zorgen.

MEER OVER OCMW

Nu in het nieuws