Parochieassistenten krijgen eindelijk statuut

De parochieassistenten krijgen een definitief statuut en ze mogen voortaan met 341 zijn. Dat besloot de Kamercommissie Justitie dinsdag unaniem op voorstel van justitieminister Jo Vandeurzen (CD&V).

ssimons

Parochieassistenten staan de pastoors bij in alle taken die niets met de sacramenten te maken hebben: ze mogen wel het epistel voorlezen, maar niet de consecratie of het huwelijk voltrekken. Momenteel heb je 281 parochieassistenten die meestal voltijds werken.

Daarnaast het je nog eens 2.507 pastoors en onderpastoors. Maar pastoors en onderpastoors mogen er alvast twee keer zoveel (6.797) zijn. Alleen: ze zijn er niet. Dat is de reden waarom ze zich laten bijstaan door parochieassistenten.

Beide groepen (pastoors zowel als parochieassistenten) verdienen 22.013 euro bruto per jaar, maar de pastoors krijgen extra huisvesting hierbij. Sommige parochieassistenten doen twee parochies of zelfs meer, maar door de nieuwe wet mogen ze nooit meer dan 15O% van het brutoloon verdienen. Volgend jaar geeft Justitie in totaal 104 miljoen euro uit aan de lonen van de bedienaren van de erediensten. Daarvan gaat 67,6 miljoen naar de katholieke eredienst.

JDW

MEER OVER Jo Vandeurzen

Nu in het nieuws