Apple raadt gebruikers nu ook anti-virussoftware aan

In een bericht op de support-site voor Mac-gebruikers, raadt fabrikant Apple hen aan om anti-virussoftware te installeren. Voor Mac-gebruikers, die gewoon zijn zonder enige beveiligingssoftware virusvrij door het net te gaan, is dit een omwenteling.

ghouben

Apple zegt in de mededeling op zijn support site dat het zijn klanten wil "aanmoedigen" om anti-virus software te gebruiken. Het advies dateert van 21 november.

Booby-trapping webpagina's

Volgens de BBC is het vooral de bedoeling van Apple om Mac-gebruikers te beschermen tegen 'booby-trapping' webpagina's. Cybercriminelen hebben tegenwoordig minder de ambitie om de pc van een gebruiker te controleren via geïnfecteerde e-mails. Door webpagina's te besmetten met virussen, proberen ze de pc's van nietsvermoedende surfers te infecteren.

Nieuwe dreiging

Mac-gebruikers bleven tot dusver bijna zonder uitzondering vrij van de beveiligingsproblemen waarmee Windows-klanten kampen. Er zijn maar een handvol virussen voor Mac's operating system OSX geschreven en die bleven zonder noemenswaardige impact. Maar er is één Mac-virus, bekend als AppleScript.THT, dat op de Mac kan geraken en daar screenshots of toetsencombinaties - en dus passeerwoorden of pincodes - kan stelen.

In de nota op de Apple-support site adviseert Apple om één en liefst meerdere antivirusprogramma's te installeren. Apple raadt McAfee VirusScan, Symantec Norton Anti-Virus 11, of Intego VirusBarrier X5 aan.