Canadese Indianen leggen bom onder Winterspelen 2010

“Geen Olympische Spelen op gestolen grond.” Met dat motto tekent een coalitie van indiaanse stamhoofden, sociale activisten en lokale gemeenschappen in Canada protest aan tegen de Olympische Winterspelen van 2010.

wverhaert

De negen inheemse gemeenschappen die het protest dragen, eisen dat de organisatie van de Spelen in Vancouver en Whistler wordt stilgelegd. De sites behoren volgens hen toe aan de inheemse bevolking. De bouw van de infrastructuur voor de Spelen is dus illegaal.

Illegaal

“Wij zijn de armste bewoners van het land”, zegt Arthur Manuel, een voormalige stamhoofd. “Niet omdat dit land arm is, maar omdat de regering de rechten van de inheemse bevolking blijft schenden, zoals ons recht op dit land.”

Bijna de hele provincie Brits Columbia, inclusief de gebieden waar de Spelen moeten doorgaan, is officieel nog steeds in handen van de inheemse bevolking. Er is geen enkel verdrag dat het gebied overdraagt aan de Canadese overheid. De inheemse bevolking heeft het nooit opgegeven. Dit werd onlangs erkend door het Canadees hooggerechtshof.

“Omdat we geen verdrag hebben met Canada is de bouw van hun spoorwegen, autosnelwegen en andere infrastructuur volslagen illegaal.”

Bron: DB (IPS)

Meer sportnieuws