Ziekenhuis gebruikt gsm in strijd tegen aids

De razendsnelle verspreiding van mobiele telefoons kan een sterke bondgenoot blijken in de strijd tegen aids en andere hardnekkige epidemieën in Afrika. Dat schrijft het gezaghebbende medische tijdschrift 'The Lancet'.

wverhaert

Nu al worden gsm's gebruikt om contact te houden met patiënten in vluchtelingenstromen en tijdens politieke crisissen. “Mobiele telefoons bereiken mensen in Afrikaanse steden, dorpen en het platteland sneller dan waar ook ter wereld”, schrijven de auteurs.

Ondanks hun lage inkomen en lage opleidingsgraad blijken veel Afrikanen een mobiele telefoon te bezitten en kunnen ze daar ook goed mee overweg. Op verschillende plaatsen in Afrika experimenteren ziekenhuizen en gezondheidscentra daarom met gsm’s als communicatiemiddel met hun patiënten.

Sms

In het ziekenhuis van Pumwani, een sloppenwijk in de buurt van de Keniaanse hoofdstad Nairobi, wordt bijvoorbeeld een eenvoudig sms-systeem gebruikt om contact te houden met patiënten die aidsremmers krijgen. Verpleegsters sturen de patiënten korte tekstberichten om ze te herinneren aan hun medicatie of te vragen hoe het gaat. De patiënten blijken erg blij met dat systeem, dat hen duidelijk maakt dat er iemand met hen begaan is.

In het ziekenhuis van het Tanzaniaanse Majengo werkt het systeem andersom. Daar kan de bevolking via sms vragen rond gezondheid doorsturen naar een gezondheidswerker, die ze op zijn beurt via sms beantwoordt. In Oeganda loopt een programma dat vooral op sensibilisering gericht is. Het verstrekt gsm-gebruikers informatie over aids en roept ze op om zich te laten testen.

Bron: JG (IPS)