Vlaamse werkloosheid stijgt voor het eerst in zeven jaar

Voor het eerst in meer dan zeven jaar tijd is de Vlaamse werkloosheid gestegen, en wel met 0,2 procent. De reden daarvoor is de economische crisis en de conjunctuuromslag. Vooral mannen lijken daar het slachtoffer van te worden.

ikerremans

Uit cijfers van de VDAB voor de maand november blijkt dat er op het einde van die maand 166.827 niet-werkende werkzoekenden (NWWZ) waren. Dat is 0,2 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar.

Continue daling

Het is de eerste stijging van de Vlaamse werkloosheid sinds september 2001. "De economische teruggang sijpelt sinds vorig jaar door in de werkzoekendencijfers en stopte de continue daling op jaarbasis van het aantal werkzoekenden", verklaart VDAB.

Vooral mannelijke werkzoekenden zijn het slachtoffer van die economische teruggang. Terwijl er bij de vrouwen een daling van 4,1 procent was, steeg de werkloosheid bij de mannen met 5,1 procent in november. "Mannen werken meer dan vrouwen in conjunctuurgevoelige sectoren", aldus de VDAB.

Antwoord op crisis

Vlaams minister van Werk Frank Vandenbroucke (sp.a) wil het werkbeleid blijven versterken. "We moeten twee zaken doen als antwoord op deze crisis: ten eerste moeten we aan werkgevers zowel als werknemers duidelijk maken dat er nog steeds kansen zijn op onze arbeidsmarkt."

"Bovendien zijn er nog steeds een pak niet ingevulde vacatures. We moeten zorgen dat mensen die vacatures vinden, maar ook dat werkgevers hen aanwerven", aldus de minister.

Nu in het nieuws