Emotionele Fortis-aandeelhouders uit zaal gezet

Op de bijzondere algemene vergadering van Fortis in Brussel hebben veiligheidsagenten mensen uit de zaal moeten zetten, zo rumoerig en woelig gaat het er aan toe.

ghouben

Al van bij de aanvang van de veragadering trakteerden heel wat van de 3.000 opgedaagde aandeelhouders plaatsvervangend voorzitter Jan-Michiel Hessels op hels boegeroep. "Au prison", "Broodroof", en meer van deze verwijten kreeg de Fortis-top naar het hoofd geslingerd. Voor Philippe Bodson werd het teveel, de tranen stonden hem in de ogen.

De aandeelhouders moeten stemmen over de door Fortis voorgestelde raad van bestuur. Naar verwachting zal de benoeming van Karel De Boeck (foto, links) en van Louis Cheung, van de Chinese verzekeraar Ping An, goedgekeurd worden. Voor Etienne Davignon (foto, rechts), die gisteren op een gelijkaardige vergadering in Nederland maar nipt voldoende stemmen kreeg, is het afwachten.

Metaaldetector

De vergadering was niet alleen rumoerig, ze startte ook met vertraging. Alle aandeelhouders moesten zich eerst registreren door metaaldetectoren passeren, gezien de hoog oplopende emoties misschien geen overbodige luxe.

Beperkte agenda

Bij een zelfde vergadering gisteren in Utrecht werd de nieuwe raad van bestuur voor Fortis nipt goedgekeurd. Van de vijf bestuurders die Fortis voorstelde, kregen er drie voldoende stemmen achter zich. Vooral de benoeming van Karel De Boeck als afgevaardigd bestuurder was cruciaal, want volgens de statuten van Fortis moet er een nieuwe aandeelhoudersvergadering worden georganiseerd als er de benoeming van de afgevaardigd bestuurder niet wordt goedgekeurd. Etienne Davignon kreeg als voorzitter van de Fortis-holding uiteindelijk een nipte 50,63 procent van de stemmen achter zich.

Van de kant van de aandeelhouders was er een voorstel door de belangenvereniging Deminor om te stemmen over een alternatieve lijst bestuurders, maar dat werd weggewimpeld want het stond niet op de agenda.

Nu in het nieuws