Justitiehuizen willen meer personeel

Justitiehuizen voeren de hele week actie voor meer personeel, een betere vorming en een betere regeling van de preventie.

wverhaert

De justitiehuizen werden tien jaar geleden opgericht in ieder gerechtelijk arrondissement. Ze begeleiden veroordeelden die voorwaardelijk vrij zijn, mensen op probatie, mensen met werkstraffen of met een enkelband en ze zorgen voor slachtofferhulp.

Vooral bij de begeleiding van mensen met een enkelband loopt het aantal wachtenden nu al op tot 1.550, zo deelde minster van Justitie Vandeurzen op 13 november in de Senaat mee aan Martine Taelman (Open Vld).

Actieweek

Momenteel tellen de huizen 739 personeelsleden. Het ACV wil meer personeel in de justitiehuizen en voert daarvoor iedere dag actie. Vrijdag komt er een grote petitie.

Justitieminister Jo Vandeurzen verweert zich. “In twee jaar tijd kregen de justitiehuizen 23 procent personeel bij, het totale personeelskader is nu begroot op 838 en nog dit jaar komen er 72 justitieassistenten extra. We geven er de voorkeur aan om de huidige contractuelen een statuut te geven”, zo zegt woordvoerder Leo De Bock.

Problemen

Hij geeft wel toe dat er in sommige justitiehuizen problemen kunnen rijzen “omdat de meeste justitieassistenten jonge vrouwen zijn, die zwanger kunnen worden en dus afwezig zijn. Hiervoor wordt een oplossing gezocht”.

Het personeel wil voorts een nieuwe preventie-adviseur, een erkenning van TBC als beroepsziekte, systematisch medisch toezicht en een versnelde opleiding. “Die preventie-adviseur komt er en hij moet dat regelen”, aldus De Bock. “Voor de opleiding hebben we een extra ambtenaar naar de bevoegde overheidsdienst gestuurd”.

JDW

Nu in het nieuws