Eén man op drie en één vrouw op vier krijgt voor 75ste kanker

In Vlaanderen neemt het aantal kankers jaarlijks met 3 procent toe bij mannen en 2,4 procent bij vrouwen, blijkt uit nieuwe cijfers van de Stichting Kankerregister. Ongeveer één man op drie en één vrouw op vier krijgt met kanker te maken voor de 75ste verjaardag.

wverhaert

De Stichting Kankerregister komt voor het eerst met volledige cijfers over het aantal nieuwe kankergevallen in één jaar tijd in ons land. De cijfers gelden voor 2005.

In dat jaar kregen 57.185 Belgen te horen dat ze kanker hadden, van wie 31.484 mannen en 25.701 vrouwen. In 2005 werden 350 kinderen geconfronteerd met kanker, dat is minder dan 1 procent van alle kankers.

60 jaar

Kanker komt nog steeds vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Ongeveer één man op drie en één vrouw op vier krijgt met de ziekte te maken.

Prostaatkanker (30,2 procent) is de meest frequent voorkomende tumor bij mannen, gevolgd door longkanker (16,7 procent) en colorectale kanker (13,1 procent, voornamelijk dikke darm en rectum).

Bij vrouwen is borstkanker (36,6 procent) de meest voorkomende kanker. Colorectale kanker (13,3 procent) en longkanker (6 procent) komen bij vrouwen respectievelijk op de tweede en derde plaats.

Opvallend is nog dat het aantal nieuwe kankergevallen nauw samenhangt met de leeftijd. Zo is 75 procent van de mannen en 62 procent van de vrouwen op het ogenblik van de diagnose van kanker 60 jaar of ouder.

Vlaanderen

Voor Vlaanderen kan de Stichting Kankerregister ook de evolutie zien van het aantal nieuwe kankergevallen per jaar.

Zo blijkt uit cijfers van de periode 1999-2005 dat het aantal kankergevallen jaarlijks toeneemt met 3 procent bij mannen en 2,4 procent bij vrouwen.

Nu in het nieuws