Plafondschildering verhuisd naar Lange Gasthuisstraat

De plafondschildering 'Goden op de Olympusburg' is maandagnacht verhuisd van de Oude Beurs naar de Lange Gasthuisstraat in Antwerpen. Het doek uit 1772 werd opgerold en woog maar liefst een halve ton.

ikerremans

Ook de constructie die het schilderij moest dragen woog meer dan 400 kilo en moest mee verhuisd worden.

Het transport gebeurde tussen 0.30u en 1.30u onder politiebegeleiding. Ook Vlaams minister van Erfgoed Dirk Van Mechelen (Open Vld) woonde de verhuis bij.

Monnikenwerk

"Het monnikenwerk kan nu beginnen. Het zal nu echt minutieus restaureren zijn. We gaan daar ook nogal wat centen voor inzetten: centen van de provincie, van de stad en van het Vlaams Gewest", aldus de minister.

Restauratie

Het schilderij 'Goden op de Olympusberg' dateert uit het jaar 1772 en is meer dan 60 vierkante meter groot. Het geldt als de grootste plafondschildering op doek in Vlaanderen. Vorige week werd het doek al losgemaakt van het plafond van 'De hofkamer' aan de Oude Beurs.

Het schilderij is ondertussen gereinigd en de restauratie zal de komende weken plaatsvinden in het ING-gebouw aan de Lange Gasthuisstraat. Het publiek kan die restauratie volgen.

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio