Thaise premier Somchai neemt ontslag

De Thaise premier Somchai Wongsawat heeft bekend gemaakt dat hij ontslag neemt. Daarmee geeft hij gevolg aan de uitspraak van het Thaise grondwettelijk hof. Die verbood dinsdag zijn partij en twee andere regeringspartijen.

ikerremans

Het grondwettelijk hof heeft de partij van premier Somchai, de Partij van de Volksmacht (PPP), beschuldigd van fraude tijdens de vorige verkiezingen. Premier Somchai en enkele andere partijleiders mogen de komende vijf jaar geen politiek ambt meer uitoefenen. Somchai is nu alvast geen premier meer.

Het hof heeft dinsdag ook twee coalitiepartners ontbonden, dit zijn de partijen Matchima en Chart Thai.

Bezetting

De uitspraak is goed nieuws voor de oppositiebeweging Volksalliantie voor Democratie (PAD). De beweging eiste al langer nieuwe verkiezingen en de aftreding van de regering. Volgens hen is Somchai enkel een stroman van de vorige premier Thaksin Shinawatra. Hij moest in 2006 aftreden na een staatsgreep.

Betogers bezetten daarom al sinds augustus het kantoor van premier Somchai. Sinds vorige week worden ook twee luchthavens in de hoofdstad Bangkok bezet.

Maandag lieten de betogers het hoofdkwartier van de regering voor wat het was en verhuisden eveneens naar de luchthavens.

Hoewel er voorlopig geen nieuwe verkiezingen komen, heeft de PAD beslist om morgen alle acties stop te zetten. De protestanten vierden intussen al uitbundig feest, maar het ziet er echter naar uit dat er pas op 15 december weer passagiers zullen vervoerd kunnen worden vanaf de twee bezette luchthavens in bangkok.

Nieuwe naam

De PPP zal onder de nieuwe naam Puea Thai verder gaan. Ze zullen proberen om een leider van de verboden partij, die nog wel een politiek ambt mag uitoefenen, te laten verkiezen als nieuwe premier.

Het geweld in Thailand blijft voorlopig nog verder duren. Maandagnacht nog overleed een demonstrant nadat een granaat ontplofte op de luchthaven Don Muang.

Lees ook: Passagiersvluchten Bangkok vertrekken pas 15 december

Nu in het nieuws