"Eerste huis moet 1.000 euro goedkoper"

De aankoop van een eerste huis of bouwgrond wordt binnenkort een beetje minder duur als het van Ludo Sannen (sp.a) afhangt. Vandaag bespreekt de commissie Wonen van het Vlaams parlement zijn voorstel van decreet. Dat zou een korting van 1.000 euro invoeren voor wie een hypotheek neemt om een eerste eigendom te verwerven.

wverhaert

Steve Stevaert formuleerde het ooit als het heffen van belasting op geen geld hebben. Wie een hypotheeklening afsluit om een woning of stuk grond te kopen, betaalt immers niet alleen registratierechten op die woning of grond, maar ook op de hypotheek.

Dat betekent dus dat wie de koopprijs meteen uit eigen zak kan betalen zonder te moeten lenen, minder belasting betaalt op de aankoop en dat is niet echt eerlijk.

Registratierecht

Bij de opmaak van het Vlaams regeerakkoord in 2004 hadden de Vlaamse socialisten bedongen dat het registratierecht van 1 procent zou worden afgeschaft voor de eerste 100.000 euro, een korting van 1.000 euro dus.

Een en ander bleek echter administratief niet zo gemakkelijk te realiseren te zijn, en daarom wordt de korting nu ingevoerd via een omweg. Het registratierecht op de eerste 100.000 euro wordt niet afgeschaft, maar het zogenaamde ‘abattement’ wordt verhoogd.

Belastingvrije som

Dat abattement is een gedeeltelijke vrijstelling van registratierecht bij de aankoop van een eerste woning of bouwgrond. Dat registratierecht bedraagt nu 10 procent van de aankoopsom, of 5 procent voor een bescheiden woning.

Momenteel moet de koper op de eerste 15.000 euro geen registratierecht betalen. Het voorstel van decreet van Ludo Sannen verhoogt die belastingvrije som met 10.000 tot 25.000 euro voor wie een hypotheek neemt. Dat betekent dus een korting van 1.000 euro.

Voor woningen met ‘klein beschrijf’ waarvoor maar 5 procent registratierecht betaald moet worden, verhoogt de belastingvrije som met 20.000 euro tot 35.000 euro, om aan dezelfde korting van 1.000 euro te komen.

LS

Nu in het nieuws