Stad Antwerpen wil houtkachels verbieden

Antwerps schepen van Milieu Guy Lauwers (sp. a) wil het gebruik van houtkachels als huisverwarming stoppen. Hij hoopt dit te kunnen regelen via de nieuwe bouwcode van de stad.

ghouben

Vlaams milieuminister Hilde Crevits (CD&V) stelde samen met de stad Antwerpen en het Havenbedrijf het actieplan fijn stof en stikstofoxide voor. Het plan moet het aantal overschrijdingen van de grenswaarden onder de 35 dagen houden tegen 2011.

Wat vindt u van het idee om houtkachels te verbieden? Is dat een goed idee? Geef uw mening en wie weet verschijnt die woensdag in de krant.Hout

Lauwers wil minder houtkachels in Antwerpen. Binnen de huishoudelijke verwarming is de verbranding van hout in kachels de belangrijkste bron van fijn stof. Houtverbranding staat weliswaar slechts in voor 4,9 procent van het energieverbruik, maar is wel verantwoordelijk voor 76,5 procent van de huishoudelijke stofuitstoot.

Bouwcode?

“We onderzoeken of we het gebruik van de houtkachel via de nieuwe bouwcode kunnen afraden”, zegt Lauwers. “Als we de kachels niet kunnen verbieden, dan moeten we de mensen sensibiliseren.” Volgens schepen van Stadsontwikkeling Ludo Van Campenhout (Open Vld) is de bouwcode niet het juiste instrument. “Hoe ga je dit controleren”, vraagt Van Campenhout zich af.

De Antwerpse haven wil via de haventarieven rederijen stimuleren om milieuvriendelijke schepen te gebruiken. Bovendien wil de haven meer transport via de binnenvaart en over het spoor. De effecten van de maatregelen worden nauwlettend in het oog gehouden door de uitbreiding van het meetnet in de Antwerpse regio. Zo komen er ook meer meetstations voor het ultra fijn stof.

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio