Sociale huurders in paniek

Door het nieuwe Huurbesluit van de Vlaamse overheid worden de huurprijzen van sociale woningen anders berekend. Voor heel wat bewoners van sociale huurwoningen gaat het om onverwachte en ook forse prijsstijgingen. Dat zorgt in het Peter Benoitpark en het Reynaertpark in Sint-Niklaas voor protest.

De nieuwe huurprijsberekening wordt voortaan berekend op basis van het inkomen en de kwaliteit van de woning. Het nieuwe systeem treedt pas in 2011 effectief in werking, maar nu al worden een aantal stappen genomen om bruuske huurprijsschommelingen voor de huurder te vermijden. Toch is deze overgangsfase voor een pak Sint-Niklase sociale huurders al moeilijk.

Tachtig jaar

Een aantal mensen heeft het initiatief genomen om de bewoners van het Peter Benoitpark en het Reynaertpark samen te brengen en actie te voeren.

”Toen we een tachtigjarige bewoonster ontmoetten die zich afvroeg waarom ze plots meer moest betalen, hebben we besloten om iets te doen. Dat oud vrouwtje was radeloos. Haar pensioen was niet veranderd, noch haar appartementje, maar de huur was wel duurder geworden”, vertellen Roland Van Gijsel en Jan Vandeputte, zelf ook bewoners van het Peter Benoitpark.

Bittere reacties

”Het is zeer moeilijk voor de mensen om te begrijpen waarom de prijzen stijgen. Mensen die het moeilijk hebben om de eindjes aan elkaar te knopen, dachten dat sociaal wonen ook betaalbaar wonen betekende. Toen duidelijk werd dat deze aanpassingen nog maar een begin zijn, waren de reacties bitter.”

Mike Nachtegael, de vorige voorzitter van de Sint-Niklase Huisvestingsmaatschappij, berekende dat 797 mensen in 2008 hun huurprijs met gemiddeld 12,8 procent zagen stijgen. Voor 28 mensen bleef de prijs hetzelfde, maar 615 mensen zagen hun huurprijs ook dalen met gemiddeld 6,9 procent.

In samenwerking met Vivas, een belangenvereniging van sociale huurders, worden de komende weken de honderden bewoners van sociale huurwoningen in Sint-Niklaas verder geïnformeerd.

Mobiliteit en haven

MEER NIEUWS UIT HET WAASLAND

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio