“Schrappen parkeerplaatsen in centrum moet stoppen!”

Freddy De Wilder van het Mechels MobiliteitsComité vraagt het stadsbestuur om geen parkeerplaatsen meer te schrappen in de binnenstad. “De situatie is meer dan kritisch”, zegt hij. “Dit moet stoppen!” Schepen Karel Geys (sp.a) is het niet met hem eens.

“Bij elke vernieuwing van het openbaar domein worden nog steeds parkeerplaatsen geschrapt”, stelt De Wilder. “De nood aan een bijkomende parking aan de vesten is volgens Unizo, Voka-Kamer van Koophandel en de bewoners groot. Bijvoorbeeld aan de Commiezenhuizen en de Brusselpoort.”

Hij wijst ook op de komst van Saturn in de Bruul. “Tijdens een koopjesweekend zou de winkel zo’n 500 wagens extra aanzuigen. Saturn kan een belangrijke impuls geven aan het centrum. Maar zonder nieuwe parking dreigt dit een weinig realistisch verhaal van overlast door massaal foutparkeren te worden”, stelt De Wilder. “Wij willen net minder verkeer in de binnenstad.”

Schepen Karel Geys

In de nieuwe ondergrondse parking aan het Sint-Romboutskerkhof pleit hij voor gratis bewonersplaatsen. “Zestig plaatsen die ’s avonds gratis zijn, verdwijnen daar. Bovendien moet parkeren door bewoners op redelijke afstand van hun woonst mogelijk zijn.” Schepen Karel Geys ziet de zaken anders. “Wij willen net minder verkeer in de binnenstad. Een modern mobiliteitsbeleid is meer dan de auto en een parkeerbeleid alleen. In het centrum streven wij naar kortparkeren en bewonersparkeren. Bezoekers die lang parkeren, doen dat bij voorkeur aan de rand van de stad.”

De schepen benadrukt dat nieuwe parkings worden bestudeerd. “Onder meer in de buurt van de Commiezenhuizen zouden wij er een bouwen. Dat er aan het Sint-Romboutskerkhof een ondergrondse parking komt, is beslist. Wij willen bekijken of het mogelijk is om daar voor omwonenden een voordeeltarief in te voeren.

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio