Wedstrijd zoekt onbekende ijzerconstructies

De Herentalse Geschiedkundige Kring (HGK) geeft een nieuwe invulling aan de term ‘fotozoekwedstrijd’. Het opzet is dat fotografen plaatjes schieten van giet- en smeedijzeren constructies in Vlaanderen en Nederland van de Herentalse ijzergieterij Van Aerschot.

Herentals maakt zich op voor de viering van het achthonderdjarig bestaan in 2009-2010. De HGK zet daarom de werken van ijzergieterij en smederij Van Aerschot in de kijker. August en zijn zonen Joseph en Leonard (ook bekend als Max) Van Aerschot tekenden hun werk van 1845 tot de Eerste Wereldoorlog telkens met een gietijzeren naamplaatje. De hekwerken, kruisbeelden, pompen en kiosken zijn in heel Vlaanderen en Nederland terug te vinden.

HGK heeft een goed beeld van waar het meeste werk van Van Aerschot nu nog te vinden is, maar vermoedt dat er nog veel meer bestaat. De kring hoopt dat de fotowedstrijd onvermoede constructies aan het licht brengt.

Bedoeling is dat de deelnemers vanaf nu tot 1 oktober 2009 digitale foto’s van (bekende of onbekende) producten van Van Aerschot bezorgen, inclusief een gedetailleerde plaatsbeschrijving en een foto van het naamplaatje als bewijs. Alle deelnemers krijgen een attentie. Een aparte prijs is er voor wie een ‘onbekend’ product aanbrengt.

Ten slotte zijn er bijzondere prijzen voor de mooiste, origineelste en verst afgelegen objecten. Op www.hgk.be is meer info te vinden, naast een lijst van bekende werken.

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio