Kinderen draaien niet meer op voor rusthuiskosten

De stad en het OCMW van Turnhout gaan vanaf 2009 niet langer onbetaalde rusthuiskosten terugvorderen van de kinderen. Die onderhoudsplicht leidde te vaak tot schrijnende toestanden. De stad neemt daarvoor 15.000 euro op in de begroting van 2009.

Turnhout stapt af van de onderhoudsplicht van kinderen voor hun ouders. Wettelijk gezien moeten de kinderen financieel over de brug komen als hun ouders de kosten van een verblijf in het rusthuis die niet langer kunnen betalen. In de praktijk betaalt het OCMW de factuur en vordert de som van de kinderen terug. Die kunnen dat in principe niet weigeren.

“Die terugvordering gebeurt op basis van de weddeschalen van de kinderen. Het kan dus zijn dat bepaalde kinderen veel meer moeten bijdragen dan hun broer of zus. Dat kan voor spanningen zorgen. Bovendien zijn het dikwijls de minderbegoede gezinnen die in deze situatie terechtkomen”, zeggen schepen van ­Sociale Zaken Peter Segers (sp.a) en OCMW-voorzitter Luc Op De Beeck (CD&V).

Het Turnhoutse OCMW neemt vanaf 1 januari 2009 die onbetaalde facturen van ­Turnhoutenaars in eender welk rusthuis volledig voor zijn rekening. Daarvoor neemt de stad 15.000 euro in de begroting op. Het reglement bevat bepaalde regels om fraude te vermijden.

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio