Saint-Tropez stopt ermee

Videotheek Saint-Tropez op de Steenweg op ­Oosthoven in Turnhout doet op 30 ­december de deur dicht. ­Ronald Bernaerts, eigenaar van een van de oudste video­theken van het land, zag de omzet de laatste jaren fel dalen door de opkomst van digitale televisie en piraterij.

“We houden een totale uitverkoop. De koopdvd’s kosten nog vijf euro. En ook de huurdvd’s verkopen we”, zegt Ronald Bernaerst die volop bezig is met het voorbereiden van de uitverkoop.

Piraterij

Bernaerts zag de omzet van zijn videotheek de laatste jaren sterk dalen. “Digitale televisie en piraterij hebben daar veel mee te maken. Onlangs kwamen er klanten een film huren omdat het signaal van hun digitale televisie was weggevallen. We zijn bijna een derderangsproduct geworden. Voor mij is het heel erg. Ik heb het altijd graag gedaan. Maar ik wilde er niet aan kapot gaan. Ik hoop dat mijn collega’s het nog even volhouden.”

25 jaar lang stond Bernaerts achter de toog van de videotheek. Hij werkte eerst voor een andere eigenaar. Zes jaar geleden nam hij de zaak over. “Ik heb heel veel mensen gekend en heb heel wat meegemaakt. Mensen die tot op de hoek van de straat stonden aan te schuiven, de opkomst van de dvd’s. Nu is er de piraterij. Iedereen probeert er nu tegen te vechten, maar volgens mij is het een hopeloze strijd.”

Computerwinkel

Op de plaats van de videotheek komt in 2009 een computerwinkel. Op de parking komt eventueel een verhuurautomaat. En Bernaerts zelf gaat ergens anders werken.

“Toen ik als kleine bengel naar de cinema ging, droomde ik er al van om met films te werken. Ik heb dat 25 jaar kunnen doen. Misschien begin ik ooit met de verkoop van Blu-Ray Discs (Digitaal opslagmedium voor speelfilms, red.). Want film zal altijd een plaatsje in mijn hart hebben.”

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio