Na Fouad Ahidar ook Koen T'Sijen weg bij Vl.Pro

De kwestie rond Bert Anciaux binnen VlaamsProgressieven lijkt op een erg bittere anticlimax uit te draaien. In De Zevende Dag leek Anciaux nog strijdlustig, maar uit alles blijkt dat de partij haar boegbeeld liever kwijt dan rijk is. Intussen lijkt de sowieso al noodlijdende partij helemaal leeg te bloeden nu ook ondervoorzitter Fouad Ahidar en Koen T'Sijen de partij verlaten.

jrosquin

Interim-voorzitter Nelly Maes had Anciaux tot maandagmorgen bedenktijd gegeven om te beslissen of zijn toekomst al dan niet bij Vl.Pro. ligt. "Ik laat me geen mes op de keel zetten", repliceert Anciaux op die strakke deadline. Hij wil deze week nog kunnen overleggen met mensen binnen de partij die er een andere mening op nahouden, om toch nog de partijlijn te kunnen bijsturen.

Koningsdrama

Anciaux heeft er vooral moeite mee dat het partijbestuur aanstuurt op een volledig onafhankelijke koers, los van de sp.a, terwijl de partijleden nog maar kort geleden met een meerderheid van 75 procent stemde voor een progressieve frontvorming. "Er wordt ons geen mogelijkheid geboden om te vechten waarvoor we staan."

Alles lijkt er dus op te wijzen dat er zich maandag binnen Vl.Pro. een koningsdrama zal voltrekken met Bert Anciaux enerzijds en Nelly Maes en Geert Lambert anderzijds in de hoofdrollen. Of Anciaux naar sp.a overstapt en/of opstapt als minister zal de volgende dagen ook duidelijk worden.

Ahidar buiten

Als Anciaux beslist om de deur achter zich dicht te trekken bij de links-liberale partij schiet er nog bitter weinig over van de minipartij.

Kopstukken als Bart Caron en Stijn Bex beslisten al eerder dat ze niet wilden meestappen in een onafhankelijke beweging en zondag besliste ook ondervoorzitter uit Brussel Fouad Ahidar dat hij binnen een andere beweging wil strijden voor een progressieve frontvorming.

T'Sijen volgt

Boechouts burgemeester en gewezen volksvertegenwoordiger Koen T'Sijen (foto) volgt de beslissing van Ahidar om de partij te verlaten. Hij maakte die beslissing nadat hij zijn lokaal bestuur en leden om advies had gevraagd.

"Sinds de start van het kartel sp.a-spirit pleit ik consequent voor progressieve samenwerking, om op een vooruitstevende manier met gelijkgezinden de problemen in onze maatschappij aan te pakken", aldus T'Sijen. "Ik blijf dit principe trouw. Progressieve samenwerking is absoluut noodzakelijk om op de politieke besluitvorming te kunnen wegen. De beslissing van de partijraad leidt de facto tot nog meer versnippering van het politieke landschap. Dit is nefast om een goed beleid voor de mensen te kunnen voeren."

“Ik roep alle leden van VlaamsProgressieven die nog wel geloven in progressieve samenwerking, met respect voor ieders identiteit binnen die samenwerking, op om zich te laten horen en mee te werken aan een nieuwe, moderne, sociale en democratische, progressieve partij, samen met sp.a.”

Achterban T'Sijen ook weg

Schepen Rudi Goyvaerts, gemeenteraadsleden Stine Bertels en Ilse Neirynck en ocmw-raadslid Lieve Bryon-Geerinck hebben oor naar de boodschap van hun burgemeester en stappen ook op.