Vrees voor gewapend conflict tussen India en Pakistan

Vrees voor gewapend conflict tussen India en Pakistan

Vrees voor gewapend conflict tussen India en Pakistan

Print
Nu de laatste gijzelnemers opgepakt zijn en de rust wat is teruggekeerd in de Indiase stad Mumbai, is de zoektocht naar daders helemaal losgebarsten. Volgens Azam Amir Qasab, de enige terrorist die de politie levend in handen wist te krijgen, werden hij en zijn kompanen getraind door Lashkar-e-Taïba, een groepering van moslimfundamentalisten uit Pakistan.

Indiase autoriteiten wezen al meteen na de terreuraanslagen met een beschuldigende vinger naar buurland Pakistan en nu lijken ze een bewijs in handen te hebben na de verklaring van de opgepakte terrorist. Lashkar-e-Taïba werd immers lange tijd gesteund door de Pakistaanse regering, tot de Verenigde Staten het land onder druk zette om de banden door te knippen met de groepering. In 2001 viel de terreurgroep al eens het Indiase parlement aan.

De vrees voor een gewapend conflict tussen de twee buurlanden en kernmachten neemt nu langzamerhand toe.

Minister neemt ontslag

Het eerste politieke slachtoffer van de aanslagen is alvast Shivrah Patil, de Indiase minister van Binnenlandse Zaken. Patil nam ontslag uit zijn functie nadat de kritiek groeide over de trage aanpak na de aanslagen. Hij zei zich "moreel verantwoordelijk" te voelen.

De dodental na de aanvallen op drie gebouwen in Mumbai is teruggebracht naar 183, omdat er een tiental lichamen aanvankelijk dubbel werden geteld. Pas zaterdag viel ook het laatste hotel, het Taj Mahal, helemaal in handen van de ordediensten. Mogelijk worden daar nog ettelijke lichamen aangetroffen.

.

Nu in het nieuws