Belgische troepenmacht in Congo kent steeds meer voorstanders

Belgische troepenmacht in Congo kent steeds meer voorstanders

Belgische troepenmacht in Congo kent steeds meer voorstanders

Print
Stuurt België VN-troepen naar het conflictgebied in Oost-Congo of niet? Die vraag wil premier Yves Leterme (CD&V) zo snel mogelijk beantwoord zien door de regering. De Verenigde Naties vroeg België bij monde van secretaris-generaal Ban Ki-Moon hulp om de troepenmacht te versterken.

Leterme wil niet te lang wachten met Ban Ki-Moon van antwoord te dienen en heeft minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht (Open Vld) gevraagd om een voorstel uit te werken.

De Gucht is voorstander van een "gewapende humanitaire missie". Dat ziet hij het liefst tot stand komen onder de vlag van de Europese Unie. Een Europese troepenmacht moet er komen omdat de uitbreiding van de VN-vredesmacht een tijd in beslag neemt. De Britse premier Gordon Brown blijkt wel mee te willen stappen in dat voorstel.

Gewapende missie

De Gucht benadrukt dat het om een 'gewapende' missie moet gaan, die moet aangepast zijn aan de omstandigheden van een oorlogsgebied.

Hoedanook zal een Belgische troepenmacht naar Oost-Congo niet zomaar zonder slag of stoot door het parlement geraken. Daarvoor ligt de militaire aanwezigheid in Rwanda, nu meer dan tien jaar geleden, nog te gevoelig. Enkele Belgische blauwhelmen werden toen geliquideerd, waarop België zijn troepen terug trok en de genocide van start ging.

Belgische troepen onder Europese vlag

De meeste politieke partijen, buiten het Vlaams Belang, kunnen zich wel vinden in het sturen van Belgische troepen, maar een gewapende missie stuit toch op verzet van onder meer sp.a."We moeten er rekening mee houden dat de Belgen niet als een neutrale partij zullen worden beschouwd", waarschuwt defensiespecialist Dirk Van der Maelen.

Een louter humanitaire missie ziet Jean-Marie Dedecker (LDD) dan weer niet zitten. "Een leger is geen veredelde ngo. Ofwel doe je mee, ofwel doe je niet mee", zei Dedecker in de Zevende Dag. Dedecker is er mee akkoord dat de Belgen wel deel moeten uitmaken van een internationale troepenmacht, "om niet over te komen als kolonialen".

.

Nu in het nieuws