"Ik heb ongeveer 30.000 frank gekost"

Ik heb ongeveer 30.000 frank gekost

"Ik heb ongeveer 30.000 frank gekost"

Print
De adoptieouders van Lotte De Bie (29) betaalden 30.000 oude franken in 1978 om hun kinderwens in vervulling te zien gaan. “Geen klein bedrag voor die tijd,” zegt de vrouw laconiek. “Maar dat ik gekocht ben, heeft bij mij niet voor trauma’s gezorgd. En ik vind het ook helemaal geen schande.”

Lotte De Bie werd op 26 december 1978 om halfelf ’s ochtends geboren in een kraamkliniek in Merksem. Haar biologische moeder uit Deurne was op dat moment 14 jaar.

“Ze was ongewenst zwanger van een getrouwde man van 28, die al kinderen had. De huisarts van m’n biologische moeder was al van in het begin van de zwangerschap op de hoogte van de situatie. Hij wist ook dat m’n adoptieouders erg naar een kind verlangden en stelde hen voor om de baby – ik dus – op te nemen.”

Taboe

“Ik heb ongeveer 30.000 frank gekost,” zegt Lotte laconiek. “Toch een aanzienlijk bedrag in die tijd. Dat geld diende zogezegd om de medische kosten te dekken. Maar ook om m’n biologische moeder te onderhouden."

"Die was tijdens haar zwangerschap onder druk van haar omgeving in een opvanggezin in Kapellen geplaatst. Zodra de zaak zichtbaar werd, moest ze aan het oog van de gemeenschap onttrokken worden. Vergeet niet dat op zo’n ongewenste dikke buik een enorm taboe rustte.”

Lees de rest van het interview in de krant.

Nu in het nieuws